Donald Trump elleni merényletkísérlet részletei és következményei

Az FBI igazgatója, Christopher Wray szerint a Donald Trump elleni merényletkísérlet elkövetője, Thomas Matthew Crooks az interneten kutakodott a John F. Kennedy elleni gyilkosság részletei után, mielőtt rálőtt volna a volt elnökre egy pennsylvaniai kampánygyűlésen.

Crooks többek között arra kereste a választ, hogy „Oswald milyen messziről lőtt rá John F. Kennedy-re?”, ami Lee Harvey Oswaldra utal, Kennedy elnök gyilkosára. Ezeket a kereséseket nagyjából egy héttel a merényletkísérlet előtt végezte, ugyanazon a napon, amikor regisztrált a butleri kampányeseményre is. Wray szerint ezek a keresések sokatmondóak a merénylő szándékairól.

A merénylő a kampánygyűlés előtt néhány órával egy drónt is reptetett a szónoki emelvény közelében, amely mintegy 180 méterre volt az emelvénytől, és 11 percet repült az eszköz. A drónt később megtalálták az elkövető autójában. A merénylet során Trump csak könnyebben sérült meg, a jobb fülét érte lövedék. A 20 éves Crooks több lövést is leadott, és az esemény során egy gyűlés résztvevője életét vesztette, két másik pedig súlyosan megsebesült. A merénylőt a helyszínen likvidálták a mesterlövészek.

Az FBI igazgatója szerint a gyanúsított kétszer is felkereste a kampánygyűlés helyszínét a gyilkossági kísérlet előtt, és két órával a lövöldözés előtt egy drónnal 11 perces élő közvetítést is indított az esemény helyszínén. Az épületet, amelyről Crooks a lövéseit leadta, éppen a rendőrség használta akkor, és a rendőrök csak másodpercekkel azelőtt látták meg Crooksot a tetőn, hogy tüzet nyitott volna. Az FBI szerint Crooks egy félautomata AR-15 típusú fegyverrel lőtt rá Trumpra, amit az apja vásárolt 2013-ban, és az összecsukható támasz miatt nehezebb volt észrevenni a tetőn.

Az amerikai képviselőház reakcióként megszavazta egy munkacsoport felállítását, amelynek feladata a merényletkísérlet körüli biztonsági mulasztások kivizsgálása lesz. A munkacsoport tizenhárom tagból fog állni, és a jelentést december 13-ig kell kiadniuk.

A történtek következtében Kimberly Cheatle, a titkosszolgálat igazgatója lemondott, miután a demokraták és a republikánusok egyaránt számon kérték a biztonsági hiányosságokat egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson. A titkosszolgálat a merényletet „évtizedek óta a legjelentősebb műveleti kudarcnak” nevezte.

A demokraták is támogatásukról biztosították a munkacsoportot, hangsúlyozva, hogy a történteket aljas támadásként értékelik, és minden tőlük telhetőt meg fognak tenni annak érdekében, hogy hasonló esemény ne ismétlődhessen meg.

Crooks indítékai egyelőre nem ismertek, 18 éves kora óta regisztrált republikánus szavazó volt. Korábban jelentkezett az egyetemi céllövőcsapatba, de ott nem voltak megelégedve a célzási képességeivel, így nem került be. A Crooks autójában és otthonában később távolról aktiválható robbanószerkezeteket is találtak, de az FBI igazgatója szerint a gyanúsított nem járt volna sikerrel, ha megpróbálta volna felrobbantani a szerkezeteket.