Oroszországban rejtélyes halálesetek és ítéletek

Alekszej Szoldatov, az orosz internet úttörője és az első orosz internetszolgáltató alapítója, 72 éves korában két év munkatáborra ítélték hatalommal való visszaélés vádjával, miután egy moszkvai bíróság őrizetbe vette. Szoldatovot ellenségként kezeli Putyin rezsimje. Valentina Bondarenko, neves orosz közgazdász, rejtélyes körülmények között hunyt el, miután kiesett moszkvai lakásának ablakán. Bondarenko 82 éves volt, és a Gazdasági Intézet vezető kutatója volt az Orosz Tudományos Akadémián. Politikai, gazdasági és ideológiai problémák kutatásával foglalkozott, és több mint 220 művet publikált.

Alekszej Szoldatov ügye csak egy a sok közül, amelyek aggodalmat keltenek az oroszországi politikai és gazdasági elit tagjai körében. Szoldatov elleni ítéletét sokan politikailag motiváltnak tartják.

Valentina Bondarenko halála további kérdéseket vet fel az oroszországi befolyásos személyek titokzatos haláleseteivel kapcsolatban. A hatóságok szerint nem történt bűncselekmény, a nő valószínűleg öngyilkosságot követett el, de a baleset lehetőségét is vizsgálják, mivel Bondarenko régóta betegeskedett. Az orosz hatóságok jelenleg vizsgálják Bondarenko halálának körülményeit. Az elmúlt időszakban több jelentős alak is életét vesztette, köztük egy szövetségi bíró, egy magas rangú rendőrtiszt, és egy volt repülőintézet igazgató. Ezek a halálesetek azóta történnek, hogy Vlagyimir Putyin 2022-ben megtámadta Ukrajnát.

A gazdasági elit körében történt halálesetek sorozata tovább folytatódik. Bondarenko mellett más befolyásos személyek is hasonló körülmények között vesztették életüket, többek között Putyin párttársa, a Lukoil vezetője, Pavel Antov, egy bankár, és egy állami hivatalnok. Marina Jankina, a védelmi minisztérium munkatársa, Ravil Maganov, a Lukoil olajvállalat vezérigazgatója, a Loko-Bank 28 éves alelnöke, és még egy másik orosz üzletember is hasonló módon haltak meg.

Ezek a halálesetek és ítéletek komoly kérdéseket vetnek fel a Kreml szerepével és a politikai illetve gazdasági helyzet stabilitásával kapcsolatban Oroszországban. Az események összefüggéseit vizsgálva sokan találgatnak a mögöttes okok és a lehetséges összeesküvések felől.