Frankfurti reptér leállása a klímaaktivisták akciója miatt

A frankfurti repülőtér Németországban csütörtök reggel teljesen leállt, miután a Last Generation csoport klímaaktivistái akciókat hajtottak végre a kifutópályákon. Több mint 50 érkező járatot át kellett irányítani, és nagyjából 140 járatot kellett törölni.

Az aktivisták a kerítésen keresztül jutottak be a kifutópályákra, és követelték, hogy a német kormány írjon alá egy nemzetközi egyezményt a fosszilis tüzelőanyagok 2030-ra történő kivezetéséről. Hasonló akciókat hajtottak végre a bostoni és montreali repülőtereken is, és tervezik továbbiakat Európában. Az aktivisták "Az olaj öl" feliratokat mutattak, és átvágtak egy kerítést a Frankfurti Repülőtéren. A kölni-bonni repülőtér is zavarokkal szembesült, amikor az aktivisták a kifutópályákra jutottak, ami járatfelfüggesztéseket okozott.

A frankfurti nemzetközi repülőtérnek csütörtök reggel felfüggesztenie kellett a működését a klímaaktivisták akciói miatt. A Last Generation klímaaktivista csoport tagjai bejutottak a repülőtér területére, és magukat a kifutópálya kerítéséhez ragasztották, ami zavart okozott a repülési műveletekben. A repülőtér azt tanácsolta az utasoknak, hogy indulás előtt ellenőrizzék a járat állapotát online. A repülőtér honlapján olvasható információ szerint reggel 7:50 perckor újra meg tudták nyitni az összes kifutót, de jelentős késések várhatók a nap folyamán.

A Letzte Generation csoport klímaaktivistái a kifutópályához ragasztva felfüggesztették a légi forgalmat a Frankfurti Nemzetközi Repülőtéren. A demonstráció miatt több mint 50 járatot át kellett irányítani, de a műveletek azóta újraindultak. Nyolc embert letartóztattak a helyszínen. A csoport tervezi, hogy folytatja a repülőtéri akciókat világszerte a fosszilis tüzelőanyagok 2030-ra történő kivezetése érdekében. Hasonló tüntetések zajlanak Európa-szerte, az Egyesült Királyságban és Németországban például a hatóságok keményebben lépnek fel a repülőtéri demonstrációk ellen, és szigorúbb büntetéseket követelnek az aktivisták ellen.

A leállás magyarországi járatokat is érintett. A három délelőtti, Budapestről Frankfurtba tartó járatot első körben törölték. Később az eredetileg hat óra öt perckor induló gép közel három óra késéssel, kicsivel kilenc óra előtt felszállt. A többi délelőtti járat (amelyek eredeti indulási ideje 9:35 és 11:15 voltak) továbbra is töröltként jelenik meg a reptér honlapján. A Frankfurtból Budapestre tartó két délelőtti járatot szintén törölték.

A fennakadást a Last Generation klímaaktivista csoport tagjai okozták, akik a kerítésen keresztül bejutottak a legnagyobb német repülőtér területére, ahol a kifutóhoz ragasztották magukat. A klímaaktivisták szerdán reggel a Bonn-Köln nemzetközi repülőtér forgalmát állították le átmenetileg egy hasonló akcióval, és az X közösségi platformon előrebocsátották, hogy a következő hetekben világszerte folytatják a repülőterek elleni akcióikat, amelyekkel azt akarják elérni, hogy 2030-ra világszerte kivezessék a fosszilis tüzelőanyagok használatát. “A folytatódó olaj-, gáz- és szénkitermelés és -égetés a létünket fenyegeti” – figyelmeztetett üzenetében a Last Generation.

A klímaaktivisták akciója tovább tetézi a repterek egyébként is helyzetét. A Budapest Airport egyik vezetője még július elején figyelmeztette az utasokat, hogy akár több órás késésekre is lehet számítani a nyári időszakban. A múlt héten pedig egy globális informatikai leállás is komoly fennakadást okozott többek között a légi közlekedés terén is. Arról, hogy mit tehetnek az utasok a káosz közepette, korábban itt írtunk.