Joe Biden a visszalépéséről beszélt

„Tisztelem ezt a hivatalt, de a hazámat még jobban szeretem” – mondta Joe Biden, aki vasárnap bejelentette, hogy nem indul újra az elnökválasztáson.

Az Egyesült Államok hivatalban lévő elnöke, Joe Biden a Fehér Ház Ovális Irodájából szerdán jelentkezett be, és beszédében kifejtette, miért döntött a visszalépés mellett. Elmondta, hogy az amerikai demokrácia jövőjével kapcsolatos aggodalmak miatt döntött így, és hogy egy új generáció vehesse át a hatalmat. Bár szerinte elnöki tevékenysége megérdemelt volna egy második ciklust, Amerika történelmi fordulóponthoz ért, és a legjobb lépés szerinte utat engedni a fiatalabb generációnak.

Biden beszédében nagy elnök elődök neveit idézte fel, és hangsúlyozta, hogy a demokrácia védelme fontosabb minden címnél. "Az utóbbi hetekben nyilvánvalóvá vált számomra, hogy szükség van pártomon belül az egység megteremtésére" – mondta, hozzátéve, hogy a következő hat hónapban az elnöki munkájára fog koncentrálni.

Az elnök beszédében kitért a nemzetközi és belpolitikai kérdésekre is. Beszélt Ukrajna védelméről, a NATO megerősítéséről, a Gázai övezetben zajló háború befejezéséről, valamint azokról a kihívásokról, amelyek az országot érték az elmúlt négy évben.

„Ma azonban miénk a világ legerősebb gazdasága” – mondta Biden, kiemelve, hogy 16 millió új munkahelyet teremtettek, az infláció csökken, a bérek növekednek, és a gyárak hazatérnek Amerikába.

Végül Biden arról beszélt, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja utódjaként, akit erősnek és alkalmasnak tart az ország vezetésére. "Azért vagyunk nagyszerű nemzet, mert jó emberek vagyunk" – mondta, majd arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben egyértelművé vált számára, hogy egyesítenie kell a Demokrata Pártot.

Joe Biden vasárnap, hosszas mérlegelés után jelentette be, hogy visszalép az elnökválasztásról, és alelnökét, Kamala Harrist támogatja. A Biden alkalmasságával kapcsolatos aggályok a júniusi elnökjelölti vitán nyújtott gyenge teljesítményét követően erősödtek fel, azóta pártjának több meghatározó tagja arra szólította fel az elnököt, hogy lépjen vissza a megmérettetésről. A Demokraták a párt augusztus 19. és 22. között döntenek arról, hogy kit jelölnek Biden helyett a novemberi elnökválasztáson.

Az elnök szerdai beszédében nem adott konkrét magyarázatot arra, hogy miért döntött a visszalépés mellett, csupán utalgatott az okokra, mint például a generációváltás szükségességére és a demokrácia védelmére. A valódi okokról, vagyis a katasztrofális közvéleménykutatási adatokról azonban nem ejtett szót.

Hosszabban azonban nem beszélt Harrisról, így a republikánusok legújabb vádjaitól sem védte meg. Donald Trump és kampánycsapata az elmúlt napokban „ultraliberálisként” és „radikális baloldali őrültként” próbálta pozícionálni az alelnököt.

Bidennek még egy lehetősége mindenesetre biztosan lesz a Harris melletti nyilvános kiállásra. Az elnök ugyanis felszólal majd a Demokrata Párt augusztusi chicagói nagygyűlésén, ahol a párt hivatalosan is megválaszthatja Harrist, mint elnökjelöltjét. Az alelnöknek két nap alatt sikerült megszereznie a demokraták nagy részének támogatását, így a párt jelölőgyűlése előtt ő lett a demokraták nem hivatalos új jelöltje. Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban nincs helye politikai erőszaknak, vagy az erőszak bármely más formájának.

Joe Biden további tervei között említett gazdasági intézkedéseket, többi között a gyógyszerek elérhetőségének javítását, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés szélesítését, valamint klímapolitikai lépéseket és a szövetségi Legfelsőbb Bíróság reformját. Hangoztatta, hogy továbbra is nemzetközi összefogást szorgalmaz „Putyin megállítására”, és a NATO-ban elért egység mintájára hasonlót szeretne létrehozni a csendes-óceáni térségben is a szövetségesekkel.