Autóba rejtett bomba robbant Moszkvában

Moszkva északi részén egy autóba rejtett bomba robbant, a célpont egy orosz katonai hírszerző tiszt és felesége volt, mindketten súlyosan megsérültek.

Az eset egy Toyota Land Cruiserrel történt, amelyet a robbanás szétzúzott, nem sokkal azután, hogy a GRU tisztje és a felesége beszálltak a járműbe. A Reuters az orosz Kommerszant jelentésére hivatkozva számolt be a történtekről. A TASZSZ hírügynökség információi szerint a detonáció következtében a férfi mindkét lábfejét leszakította, a nőt szilánkok sebesítették meg, mindkettőjüket kórházban ápolják.

A robbantás áldozata Andrej Torgasov, az egyik katonai kommunikációs központ vezetőjének helyettese volt. A Nexta szerint a robbanószer a kocsi alá volt elhelyezve, míg az orosz belügyminisztérium szóvivője, Irina Volk szerint a vezetőülés alatt rejtették el. A közösségi médiában megjelent videókon egy alak látható, ahogy az éjszaka leple alatt valamit az autó alá helyez, majd egy másik felvételen a robbanás pillanatai következnek.

Az orosz belügyminisztérium és a Nyomozó Bizottság (SZK) központi apparátusa büntetőeljárást indított az ügyben, gyilkossági kísérlet címén. A történtek hátterében egyelőre több a kérdés, mint a válasz, és a nyomozás további részleteiről egyelőre nem érkezett tájékoztatás.

A Kommerszant és a Rigában szerkesztett ellenzéki Meduza hírportál szerint a gépkocsi Andrej Torgasov 49 éves őrnagy tulajdona, aki jelenleg az orosz védelmi minisztérium alkalmazottja. Torgasov ezelőtt a vezérkar felderítési főcsoportfőnökségén (GU) a védett kommunikációért felelős részleg egyik vezetője volt. Torgasov az RT televíziónak cáfolta, hogy az ő autója robbant volna fel, és azt mondta, hogy nincs köze a járműhöz és a munkahelyén értesült az incidensről. Az állami RT televízió cáfolta azokat az információkat, amelyek szerint a tiszt lenne az áldozat. A nyomozás során vizsgálják, hogy az ukrán szakszolgálatoknak volt-e közük a robbantáshoz.

A Twitteren keringő felvételeken egy férfi látható, ahogy beszáll egy fehér kocsiba, majd nem sokkal később az égbe csapnak a lángok. Dmitrij Peszkov szóvivő újságíróknak nyilatkozva leszögezte, hogy a Kreml nem fogja kommentálni az ügyet, amíg a nyomozás tart. Az SZK közölte, hogy azonosította a bűncselekmény gyanúsítottját, és hogy szakértői vizsgálják a gépkocsit, amellyel a tetthelyre érkezett. A sebesült férfi felesége azt mondta az RT-nek, hogy férjét a teljes névazonosság miatt összetéveszthették a katonatiszttel, és állapota saját elmondása szerint nem súlyos.

Törökországban őrizetbe vették egy férfit, Jevgenyij Szerebrjakovot, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő hajtotta végre a moszkvai robbantást. A TASzSz beszámolója szerint reggel érkezett Törökországba egy repülőgépen. A török belügyminiszter, Ali Yerlikaya megerősítette az őrizetbe vétel tényét, de azt nem mondta meg, mikor toloncolhatják vissza Oroszországba a gyanúsítottat. Korai hírek arról szóltak, hogy az egyik sérült egy orosz ezredes, ezt a Kreml később cáfolta, csak annyit erősítettek meg, hogy „a védelmi minisztérium alkalmazottja” volt a merénylet célpontja.