Németország és a NATO-tagállamok védelmi intézkedései

Németország csak akkor fogadja el az amerikai hosszú hatótávolságú rakéták telepítését, ha Oroszország befejezi az ukrajnai háborút, jelentette ki Kancellár Olaf Scholz.

A német kancellár, Olaf Scholz kiemelte, hogy az amerikai fegyverrendszerek Németországban történő telepítése a háború megelőzésének eszköze, hangsúlyozva a visszatartó képesség szükségességét. Scholz továbbá rámutatott Oroszország NATO-határok közelében történő fegyvertelepítésére, kiemelve a visszatartás fontosságát. Az Egyesült Államok tervei szerint Tomahawk rakéták, SM-6 légvédelmi rendszerek és hiperszonikus fegyverek telepítését kezdi meg Németországban 2026-tól, ami a hidegháború óta az első ilyen jellegű lépés.

Egy másik NATO-tagállam, Lettország, "sárkányfogakat" helyez el az Oroszországgal közös határon, hogy megakadályozza a harckocsik áthaladását. A balti államok - Lettország, Litvánia, Észtország - és Lengyelország is megerősítik határvédelmüket az orosz-ukrán konfliktus miatt. Lettország már márciusban elkezdte a határvédelem megerősítését, sárkányfogakon kívül más védelmi rendszerekkel is. Lengyelország több mint 3 milliárd dollárt különít el védelmi rendszerekre az orosz és fehérorosz határon, amelyek közé bunkerrendszerek, lövészárkok, csapdák és megfigyelő rendszerek tartoznak.

Ezek a lépések egyértelműen azt mutatják, hogy a NATO-tagállamok komolyan veszik a régióban kialakult biztonsági helyzetet, és készülnek a potenciális fenyegetések elhárítására.