Eurázsia tér lett a moszkvai Európa tér, az oroszok előrenyomulása Ukrajnában folytatódik

Moszkvában átnevezték a Kijevi pályaudvar közelében található Európa teret Eurázsia térré, míg az orosz hadsereg további területeket foglal el Ukrajnában, köztük Novoszelivka Persát.

A moszkvai polgármester, Szergej Szobjanyin rendelete értelmében a fővárosban átnevezték a Kijevi pályaudvar közelében található Európa teret Eurázsia térré. A Prime hírügynökség szerint ez a lépés Moszkva szándékát tükrözi, hogy a tér új nevet kapjon, ami Eurázsia tágabb földrajzi fogalmát tükrözi. Az Európa teret 2002-ben nyitották meg egy orosz-belga projekt keretében, „az európai országok egységének” jelképeként, és többek között 48 európai ország zászlaját, valamint Olivier Strebelle Európa elrablása című avantgarde térplasztikáját helyezték el itt. Emellett egy emlékmű is található, amelyet Oroszország és Ukrajna újraegyesítésének 300. évfordulója alkalmából emeltek.

Az orosz városokban nem ez az első eset, hogy hasonló átnevezések történnek. Szaratovban az Európa Tanács terét a Donyec-medence hőseiről nevezték át, míg a permi Európa tér neve Három évszázad tere lett.

Az orosz hadsereg folytatja előrenyomulását Ukrajnában, és 2024-ben további sikereket értek el. Az oroszok legfontosabb elfoglalt városa Donyeck, amely 2014 óta a legnagyobb és legfontosabb központi szerepet tölti be. A 2022-es hadművelet során nem sikerült jelentősen eltávolítani a frontvonalat a város határától, így Donyeck továbbra is veszélyben volt.

2023 októberében az oroszok megkezdték Avgyijivka városának ostromát, amelyet kulcsfontosságúnak ítéltek meg a Donbasz-medence teljes elfoglalásához vezető út nyitásában. A várost 2024 februárjában foglalták el, és a nyomulást kelet felé folytatták. A lassú, de stabil haladás következtében az oroszok egyre közelebb kerülnek Doneyck megye elfoglalásához, és a frontvonal már több tíz kilométerre húzódik az egykori ipari központtól.

Legutóbb az oroszok Novoszelivka Persa települést foglalták el, ami jelentős előrelépést jelent Moszkva számára Pokrovszk irányába. Az ukrán főparancsnok szerint ezek a sikerek csak kisebb taktikai jelentőségűek.