Amerikai elnökválasztás 2024: Kamala Harris kampányt indít

A Republikánus Párt vezetői figyelmeztették politikusaikat, hogy tartózkodjanak Kamala Harris demokrata elnökjelölt nemére vagy etnikumára utaló támadásoktól, mivel ez elidegenítheti a női és színesbőrű szavazókat a novemberi elnökválasztáson.

A Hill szerint több republikánus politikus is sejtette, hogy Kamala Harris alelnök csupán a neme és etnikai háttere miatt szerezheti meg a demokraták elnökjelöltségét. Tim Burchett, a tennessee-i képviselő szerint "a hozzá nem értés szintje a valaha volt legmagasabb Washingtonban", mivel a média előbb támogatta Bidet, majd dobta őt Kamala Harris kedvéért. Glenn Grothman, wisconsini képviselő szerint sok demokrata úgy érzi, hogy az etnikai háttere miatt kell kitartaniuk mellette.

Mike Johnson, republikánus házelnök hangsúlyozta, hogy a választás a szakpolitikai kérdésekről fog szólni, nem a személyiségről, és hozzátette: "Az etnikai hovatartozásának, a nemének semmi köze ehhez." Kevin McCarthy volt házelnök szerint az ilyen típusú üzenetek "hülyeségnek" minősülnek. Whitley Yates, az indianai Republikánus Párt sokszínűségért és befogadásért felelős igazgatója szerint a pártjának teljesen el kell szakadnia a faji és nemi kérdésektől.

Lauren Boebert képviselő Joe Bident idézve azt állította, hogy Biden maga is elismerte, miért kérte fel Harrist alelnöknek, amikor arról beszélt, hogy az övé "a történelem legsokszínűbb kormánya, amely országunk minden tehetségét kihasználja." Steven Horsford, a Kongresszusi Fekete Caucus elnöke a Harrisre tett megjegyzéseket "undorítónak és sértőnek" nevezte.

Kamala Harris Wisconsinba utazott, ahol beindította az elnökválasztási kampányát, és a CNN összefoglalója szerint világos gazdasági üzenetet közvetített: "a középosztály kiépítése az elnökségem meghatározó célja lesz." Harris azt mondta, az elkövetkező heteket a párt egyesítésével tölti, és Wisconsinban kritikus szerepet tulajdonított az 270 elektori kollégiumi szavazatért folyó versenyben. Az alelnök a milwaukee-i gyűlésén hasonló politikát mutatott be, mint korábbi beszédeiben.

Azonban a Demokrata Párt legkésőbb augusztus 22-én dönt arról, ki legyen a hivatalos jelölt, és a jelenlegi helyzetben Kamala Harris a legvalószínűbb jelöltnek tűnik, miután Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy eláll a jelöltségtől és nem indul a novemberi választáson. Biden támogatását fejezte ki Harrisnek, és az alelnök stábja komoly támogatásgyűjtési hajrát produkált, 24 óra alatt 81 millió dollárt gyűjtve. Nancy Pelosi, a képviselőház korábbi házelnöke is nyíltan támogatásáról biztosította Harrist.

Elemzők szerint Harris nem tekinthető kimondottan népszerű politikusnak az Egyesült Államokban, és a Biden-adminisztrációval kapcsolatosan is felmerült, hogy a Demokrata Párt progresszív szárnya aránytalanul nagy befolyásra tudott szert tenni bizonyos szakpolitikai kérdésekben. Harris alelnöki megnyilvánulásait számos retorikai malőr kísérte, és gyakran csúszott tautológiákba, önismétlésbe vagy körkörös érvelésbe.

A Demokrata Párt nemzeti konvenciója Chicagóban augusztus 19-e és 22-e között esedékes, ahol formálisan is megerősítik a delegáltak azt, hogy kit jelöl a Demokrata Párt elnöknek. Harris már megszerezte több mint 1976 delegált támogatását, ami elegendő is lenne a jelöltséghez.

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje, jó eséllyel egy fiatalabb jelölttel találja szemben magát, mivel Kamala Harris 59 éves, és a választás idejére betölti a hatvanadik életévét. Trump korábban előszeretettel támadta Bident a kora miatt, de Harris esetében ez a stratégia nem alkalmazható. Biden lemondásáról szóló levelében nem tért ki arra, miért mond le a jelöltségről, ami politikai támadási felületet nyújthat a republikánusok számára, különösen ha felvetik a 25. alkotmánykiegészítés alapján Biden elmozdításának lehetőségét.

Nate Silver, az Amerika egyik legnépszerűbb választási adatelemző portáljának, a FiveThirtyEight-nak alapítója szerint nem biztos, hogy Kamala Harris a legjobb választás a Demokrata Párt számára. Silver szerint a pártban több jelöltet kellett volna megmérettetni egymással, de hozzátette, hogy Harris még építhet maga köré lelkesedést, amire utal az a rekordmennyiségű adomány is, amit begyűjtött Joe Bidentől átvéve a stafétát. Silver ugyanakkor megjegyezte, hogy Harris nem tűnik a legvonzóbb jelöltnek egy billegő államban, de Donald Trumpot is "hibás jelöltnek" nevezte. A FiveThirtyEight 2008-tól 2023-ig működött Silver vezetésével, miután távozott, miután kivásárolta az ABC News.

Joe Biden visszalépése óta a republikánusok újra kell szőniük a kampányt, és már támadják a demokrata elnökjelöltségre legesélyesebb Harrist és Bident is. Az Atlantic szerint Trump kampánycsapatának újra kell kalibrálnia a stratégiáját, mivel eddig Biden gyengeségeire építették fel a kampánygépezetet. A republikánusok attól is tartanak, hogy Harris az abortusztémát autentikusabban tudná képviselni nőként. Ted Cruz texasi szenátor figyelmeztette párttársait, ne becsüljék alá Harrist, mivel mögött állhat a dollármilliárdos „korrupt céges médiakomplexum”.

Azonban hamar látszott az is, hogyan fordultak rá a Kamala Harris elleni kampányra a republikánusok. Trump az első nyilvános reakcióiban arról beszélt és posztolt, hogy Biden sose volt alkalmas elnöknek, Kamala Harrist pedig még nála is könnyebben legyőzi. A republikánusok háza tájáról származó emlékeztető szerint Kamala Harrist támadni kell, mint túl liberálist, aki rosszul kezelte a határmenti migrációs válságot, és túl „furcsa” viselkedésű.

A republikánus házelnök, Mike Johnson Biden lemondását is szorgalmazta, mondván, ha Biden alkalmatlannak tartja magát a kampány megvívására, akkor nem alkalmas az elnökségéből hátralévő fél év elnöki teendőinek ellátására sem. Biden hétfőn telefonon arról beszélt, hogy még fél év hátravan az elnökségéből, és eltökélt, hogy ebben az időszakban a lehető legtöbb eredményt elérje belföldi és külföldi kérdésekben is.

A felmérések szerint Harris jobban szerepelne Trumppal szemben, mint Biden, de még így sem verné meg Donald Trumpot. A Morning Consult kedden megjelent felmérése alapján Harrist a megkérdezettek 45 százaléka támogatná, Trumpot viszont 47 százalék. Nate Silver szerint a felmérések átlagát tekintve Harris 2,9 százalékponttal marad le Trumptól, ami ugyanakkora arány, mint amit Biden és Trump között mértek.