Észak-Korea szemetes léggömbjei a dél-koreai elnöki hivatalnál landoltak

Újabb észak-koreai léggömbök érkeztek Dél-Koreába, ezúttal a dél-koreai elnöki hivatal épületénél landoltak. A léggömbök nem okoztak kárt, és a vegyi, biológiai és radiológiai hadviseléssel foglalkozó szakértők szerint nem jelentenek fertőzési vagy biztonsági kockázatot.

A dél-koreai elnöki hivatal épületére, amely egy repülési tilalmi övezetnek minősül, zuhantak a szeméttel megrakott léggömbök, amelyeket Észak-Korea az elmúlt hónapokban többször is küldött délre. A léggömbök a koreai háború óta részét képezik a két ország közötti propagandaharcnak. A dél-koreai sajtó szerint a léggömbök nem okoztak kárt, és a „vegyi, biológiai és radiológiai csapat biztonságosan összegyűjtötte” őket.

A mostani léggömbök állítólag arra válaszul indultak útnak, hogy Dél-Korea is léggömböket küldött át északra, amelyekben Phenjan-ellenes röplapok, élelmiszer, gyógyszer, pénz és K-pop videókkal, valamint drámákkal megtöltött USB-stickek voltak. Május vége óta ez a tizedik alkalom, hogy Észak-Korea szemetes léggömböket küldött délre.

A dél-koreai hatóságok felszólították a lakosokat, hogy kerüljék a léggömböket és jelentsék azokat a legközelebbi katonai egységnek vagy rendőrőrsnek, ha találnak ilyet. Dél-Korea az északról egyre sűrűbben érkező léggömbök miatt újraindította a határ mentén elhelyezett hangszórókból sugárzott propagandaadásokat.

Válaszul az észak-koreai léggömbtámadásokra az Egyesült Államok jelentősen megerősítette Dél-Korea légvédelmét, többek között a „szuperszázadként” emlegetett 36-os számú vadászrepülő-századot is a térségbe küldte. A frissen létrehozott alakulat F-16-os vadászgépeket kapott, és kifejezetten azzal a céllal működnek, hogy Dél-Korea légvédelmi képességét erősítsék Észak-Korea fenyegetéseivel szemben. Az észak-koreai határtól alig 90 kilométerre található Oszan légibázisra telepítették őket.

A század első körben a kedden indult közös koreai-amerikai légi hadgyakorlaton is részt vesz majd, ennek a Szöultól 30 kilométerre található Szuvon városa ad majd otthont. Az F-16-osok mellett Amerika megröpteti majd legmodernebb vadászbombázóit, az F-35-ösöket is, illetve a levegőbe emelkednek majd a haditengerészet F/A-18-asai is.

Észak-Korea az elmúlt hetekben több ezer, szemetet szállító légballont küldött Dél-Korea légterébe, amelyek egész egyszerűen hulladékot dobtak le Dél-Korea vidéki területeire, városaira. Több szakértő is hibrid támadásként jellemezte az incidenst.