Brazília: Cápák kokainnal és fák klímamenekülése

Brazília partjainál a cápák szervezetében jelentős mennyiségű kokain és annak metabolitjai mutathatók ki, miközben az ország erdeiben a fák a globális felmelegedés elől magasabb területekre vándorolnak.

Egy brazil kutatócsoport, melyet Gabriel de Farias Araujo vezetett, riasztó eredményekre jutott: a dél-amerikai ország partmenti vizeiben élő brazil élesorrú cápák (Rhizoprionodon lalandii) szervezetében magas kokainkoncentrációt találtak. A ScienceAlert szerint a vizsgált 13 fiatal és fiatal felnőtt cápa mindegyikében kimutatták a kábítószer jelenlétét, de további kutatások szükségesek annak megállapításához, hogy ez milyen hatással van az állatok egészségére.

A víz szennyezettsége Brazíliában különösen aggasztó, hiszen a Santos-öbölből származó 2017-es vízmintákban a kokain koncentrációja olyan magas volt, mint a koffeiné, ami a gyógyszerszennyezés egyik általános mércéje. A világ vízkészleteinek több mint egynegyede tartalmaz olyan hatóanyagokat, amelyek veszélyeztethetik az ökoszisztémákat és az emberi egészséget is.

A globális felmelegedés hatásai nem csak a tengeri élővilágot érintik, hanem a szárazföldi ökoszisztémákat is. A Birminghami Egyetem kutatói szerint a brazil Atlanti-parti Esőerdő Rezervátum fái a hőemelkedés elől a hegyek magasabb részeire vándorolnak. A Journal of Vegetation Science című tudományos lapban megjelent tanulmány 627 fafajt vizsgált meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy a hőérzékeny fafajok magasabbra költöznek, hogy elkerüljék a klímaváltozás hatásait.

Rodrigo Bergamin, a Birminghami Egyetem kutatója szerint a különböző fafajok különböző irányokba mozognak, az alsóbb területeken található erdős részek fái például inkább lefelé terjeszkednek, míg a hegyekben a magasabban fekvő területen található fák felfelé próbálnak terjeszkedni. Az eredmények alapján változások várhatóak az erdőgazdálkodási és -védelmi stratégiákban, mivel a fák áttelepülésével az erdők összetétele megváltozik. A kutatók szerint a globális felmelegedés miatt felgyorsult folyamat problémát jelent, mivel az ökoszisztéma nem képes ilyen gyorsan alkalmazkodni. Az Interesting Engineering szerint a klímaváltozás rohamos üteme a fák vándorlását is felgyorsítja, ami nagy eséllyel a feje tetejére állítja az ökoszisztémát, és ezért kulcsfontosságú lenne új erdővédelmi stratégiákat kialakítani. Az idő sürget, folyamatosan dőlnek a melegrekordok, és bizonyos szakemberek szerint 2024 a Föld eddigi legforróbb feljegyzett éve lehet.