Bulgária segítséget ajánl Magyarországnak az ukrán olajszállítási tilalom kapcsán

Bulgária segítséget ajánlott Magyarországnak az ukránok által leállított orosz Lukoil kőolajszállítás ügyében, ami jelentős kockázatokat jelent mind Magyarország, mind Szlovákia számára.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben jelentette be, hogy Bulgária segítséget ajánlott azon nehézségek kezelésében, amelyek az orosz Lukoilra vonatkozó ukrajnai kőolajszállítási tilalom nyomán álltak elő. A miniszter a bolgár energiaügyi miniszterrel, Vladimir Malinovval egyeztetett, és áttekintették a helyzetet, amelyet Szijjártó "elfogadhatatlannak" nevezett. Ukrajna a múlt hónapban erősítette meg a Lukoil elleni szankciókat, amelyek gyakorlatilag megtiltják a cégnek, hogy az országot tranzitútvonalként használja, vagy bármilyen tevékenységet végezzen.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy bár közvetlen kőolajszállítási összeköttetés, vagyis csővezeték nincs Magyarország és Bulgária között, Malinov jelezte, hogy különböző szállítási módokkal képesek eljuttatni a szükséges kőolajtermékeket Magyarországra.

A külügyminiszter szerint a brüsszeli kereskedelempolitikai bizottság összeült, hogy napirendre tűzze a kérdést, és hangsúlyozta, hogy egyes európai uniós tagállamok továbbra is politikai álláspontot képviselnek, próbálva mentegetni Ukrajnát, miközben Ukrajna lépései sértik a magyar és szlovák energiaellátás biztonságát, valamint az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodást.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Magyarország földgázellátásának jelentős része Bulgárián keresztül érkezik, és az ország élen jár a megbízhatóság tekintetében a térségben. Tavaly 5,6 milliárd köbméter, idén pedig már 3,9 milliárd köbméter földgáz érkezett Bulgárián keresztül Magyarországra.

Magyarország és Szlovákia a napokban együtt kezdeményezett konzultációs eljárást az Európai Uniónál Ukrajnával szemben az ország "váratlan és barátságtalan" lépése miatt, amellyel részlegesen leállították a hazánkba irányuló kőolajszállítást.

A Fitch Ratings legfrissebb elemzése szerint Szlovákia és Magyarország jelentős kockázatokkal néz szembe a Lukoil által Ukrajnán keresztül a Barátság kőolajvezetéken keresztül szállítani kívánt nyersolaj kiesése miatt. A hitelminősítő szerint a teljes európai ellátás szempontjából a kiesés lényegtelen, de középtávon jelentősen befolyásolhatja Magyarország és Szlovákia energiaellátását. A Lukoiltól állítólag már június óta nem érkezik nyersolaj a Barátság vezetéken, és bár a Mol csoport két finomítója kap orosz olajat más forrásokból, a Lukoil beszállítások aránya elég magas ahhoz, hogy a szankció középtávon veszélyeztesse a két ország ellátását.

A Fitch emlékeztet rá, hogy a finomítóiban 65-70 százalékban orosz nyersolajat felhasználó Mol ezt a kitettséget ez év végéig 50-55 százalékra szeretné csökkenteni, de a teljes leválás csak 2026-ban válik lehetővé. A hitelminősítő szerint a két ország rendelkezik 90 napnyi nettó importot kitevő stratégiai nyersolajkészlettel, és a Mol jelentős készpénzállománya is segíthet az átmeneti szállítói zavarok kezelésében.

Az EU is kész részt venni a magyar-ukrán olajvitában, az Európai Bizottság azonban egyelőre nem lát azonnali ellátási problémákat. Mindenesetre az EU „kész tárgyalni”. Magyarország és Szlovákia hivatalos lépése után, hétfőn felkérték az EU végrehajtó testületét, hogy kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával, mivel a Lukoil elleni ukrán szankció sérti a 2014-es társulási megállapodást az EU és Ukrajna között.

Szijjártó Péter jelezte, amíg a kérdést nem rendezi Ukrajna, vagyis nem teszi lehetővé ismét a Lukoil szállításait, Budapest blokkolni fogja az Európai Békekeret 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási kompenzáció kifizetését Kijevnek.

Szlovákia is élesen reagált az ukrán döntésre. Peter Pellegrini szlovák államfő válaszcsapást helyezett kilátásba, amely akár az ukrán áramexport korlátozását is magában foglalhatja. Robert Kalinak szlovák védelmi miniszter szerint az ukrán döntés aláásta a jószomszédi viszonyt, míg Juraj Blanar szlovák külügyminiszter bírálta az Európai Bizottságot az ügy elnapolása miatt, és sürgős cselekvést sürgetett. A szlovák gazdasági minisztérium közleménye szerint az ukrán kőolajimport korlátozása nemzetközi megállapodásokat sért, és a Slovnaft finomító olajellátásának helyreállítása érdekében minden szükséges intézkedést meg fognak tenni. Figyelmeztettek, hogy a probléma megoldásának elmaradása a kőolajtermékek kereskedelmi szállításának korlátozásához vezethet nemcsak Szlovákiába, hanem a Cseh Köztársaságba és Ukrajnába is.