Az FBI igazgatója Joe Biden elmeállapotáról és Donald Trump elleni merényletről beszélt

Christopher Wray, az FBI igazgatója kongresszusi meghallgatásán beszélt Joe Biden amerikai elnök mentális állapotáról és egy kísérleti merényletről, amely Donald Trump volt elnök ellen irányult.

Christopher Wray az FBI igazgatója semmilyen mentális leépülés jelét nem látta Joe Biden amerikai elnökön, amit egy vezető kongresszusi meghallgatáson jelentett ki. Wray Matt Gaetz republikánus képviselőnek válaszolt egy témától független meghallgatáson, ahol kifejtette, hogy Joe Biden „teljesen professzionális” volt minden egyes beszélgetésük során és hogy „soha nem tapasztalt kognitív leépülést” az elnökön. Gaetz kételkedve fogadta az FBI vezetőjének állásfoglalását, mire Wray kijelentette, hogy teljesen őszintén beszélt.

Az FBI igazgatója beszámolt arról is, hogy voltak előjelek, amelyek arra utaltak, hogy merénylet készül Donald Trump ellen. Wray szerint a merénylő az interneten, Google keresőn keresztül próbált információkat szerezni a tervezett gyilkosságról. A lövöldöző „ráfókuszált” Donald Trumpra és a közelgő kampányeseményre internetes kereséseken keresztül, rákeresett arra is, hogy milyen messze volt Kennedy elnöktől gyilkosa, Lee Harvey Oswald.

Wray meghallgatásán kiemelte, hogy a lövöldöző többször is meglátogatta Trump kampányeseményének helyszínét a rendezvény előtt, sőt, egyszer még egy drónt is röptetett a terület fölött, amely kb. 180 méterre repült a szónoki emelvénytől és 11 percet töltött a levegőben. Donald Trumpra egy 20 éves helyi férfi, Thomas Matthew Crooks lőtt rá, aki a fülén sérült meg, a merénylőt lelőtte a Titkosszolgálat. A hatóságok még mindig nem tudják, pontosan miért akarta Crooks megölni a volt elnököt. Az FBI nem azonosította a lövöldözés egyértelmű indítékát, és nem hiszik, hogy Crooksnak bűntársai voltak. Wray szerint a férfi „legalább nyolc” lövést tudott leadni, mielőtt a Secret Service mesterlövésze végzett vele. A támadás során egy másik ember meghalt, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A történtek nyomán heves bírálatok érték a hivatalos személyek védelméért felelős Secret Service-t, aminek az igazgatója, Kimberly Cheatle le is mondott.

A Sky News szerint Thomas Crooks a merényletet megelőző napon utánanézett a John F. Kennedy elnök elleni merényletnek és annak részleteinek. Crooks ugyanazon a napon regisztrált a gyűlésre, amikor ezeket a kereséseket végezte. Az FBI három „viszonylag durva” robbanószerkezetet is talált – kettőt a fegyveres autójában, egyet pedig az otthonában. A lövész a lőszereket egy automatából vásárolta, előtte pedig drónnal többször is körbepásztázta a területet, hogy felkészüljön az akciójára. Később kiderült, hogy civilek is levideózták az elkövetőt, amint pozícióban fekszik, valamint egy testkamerás felvétel is kiszivárgott, mely szerint a titkosszolgálat is tudott a lövészről.