Az órásmester orgonája és a rockzene találkozása

Deep Purple és Emerson, Lake & Palmer – mindkét zenekar alapvető hangszere a Hammond orgona. Ez a robusztus hangszer Donald Leslie rotoros hangfalának és Laurens Hammond mérnök találmányának köszönhetően vált a rockzene meghatározó elemévé.

Laurens Hammond már fiatalon feltaláló volt, 14 évesen tervezett automata sebességváltót, és húsz éves korára már barométert is szabadalmaztatott. A Hammond Clock Company alapítója volt, amelynek villanymotor óraszerkezete később az orgona alapjául szolgált. A vállalatot az 1929-es világgazdasági válság sújtotta, de Hammond nem adta fel: 3D filmeket és a világ első polifon szintetizátorát is kifejlesztette, és összesen 110 szabadalmat szerzett élete során.

Az Egyesült Államokban a középkori katedrálisok hiánya miatt ritkák voltak a sípos orgonák, és ha egy gyülekezet mégis orgonát szeretett volna, mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. Laurens Hammond azonban az órásműhelyében található szinkronmotorral megalkotta az elektromos orgona hangkerékét, amely 91 hangkerékkel és 9 felhangszín-szabályozó regiszterrel 253 millió kombinációt képes előállítani. Az orgona ára csupán 1342 dollár volt a korábbi félmillióval szemben. A Hammond Clock Co. így átalakult Hammond Organ Company-vá, és az első három évben ötezer orgonát adtak el.

A Hammond hangzás jellegzetes része a Leslie hangszóró, amelyet Donald Leslie épített meg a harmincas években. A Hammond Co. 1967-ben felvásárolta a Leslie manufaktúrát. A Hammond-Leslie kombináció hamar meghódította a világi zenét, és olyan jelentős dzsessz és blues előadók használták, mint Rosetta Tharpe, Aretha Franklin és Marvin Gaye.

A Deep Purple és az Emerson, Lake & Palmer zenekarok alapvető hangszere volt a Hammond orgona, amely a rockszínpadokon is megjelent. A Hammondot használó együttesek között voltak olyan neves progresszív rock bandák, mint a Pink Floyd, a Yes, a Genesis és a Procol Harum.

Magyarországon az első Hammond orgonát Fogarasi János hozta be, és többek között az Illés, a Syrius, az LGT, az Omega, a Mini, a Skorpió, a Karthago, a P. Mobil, a Korál és az Edda is használta ezt a hangszert. A Kéknyúl Hammond Band a jelenben ápolja a Hammond orgona hagyományát.