Szijjártó Péter reakciója Joe Biden visszalépésére

Két nap hallgatás után Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter hivatalosan is reagált Joe Biden amerikai elnök visszalépésére az elnökválasztásból, hangsúlyozva, hogy Donald Trump indulása jelenti a béke reményét a világ számára.

Szijjártó Péter szerint az Egyesült Államok választása komoly kihatással van a világpolitikára, de ennél is fontosabb, hogy a Republikánus Párt színeiben Donald Trump induljon. "Azt is mindannyian tudjuk, hogy Donald Trump a béke reményét jelenti a világ számára. Mindannyian tudjuk, hogy ha Donald Trump meg tudja nyerni az elnökválasztást, akkor az hatalmas esélyt kínál arra, hogy a világba, s azon belül Európába is, és azon belül, ami nekünk még fontosabb, Közép-Európába is visszatérjen a béke" – mondta a miniszter.

A miniszter kiemelte, hogy a brutális harcok miatt szükség van egy olyan külső hatásra, amely képes lenne rávenni a feleket, hogy a konfliktust nem a csatatéren, hanem a tárgyalóasztalnál kell eldönteni. "Most ilyenre egyedül Donald Trumpnak lesz esélye, és őszintén reméljük, hogy minél előbb találkozunk is ezzel az eséllyel" – fogalmazott.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az eredetileg tervezett Budapest helyett Brüsszelbe hívja össze a blokk informális külügyi tanácsát augusztusban. A miniszter szerint a helyszínváltásnak nincs nagy jelentősége, neki teljesen mindegy, hogy Budapesteb, a Puskás Stadionban van a tárgyalás, vagy Brüsszelben. "Nekem az elején is mindegy volt, meg most is mindegy. Most annyi van, hogy nem a Puskás Stadionba kell mennem, amit sokkal szívesebben megtettem volna, mivel ott lett volna a helyszín, hanem megint el kell majd mennem Brüsszelbe, ami sokkal kevésbé jó hely" – jelentette ki.

Az EU-s külügyi tanács előző napi üléséről Szijjártó Péter "elképesztő hisztivel" találta magát szemben, ahol a "háborúpárti politikusok minden frusztráltságukat kiadták magukból", szerinte nem tudták elviselni, hogy a magyar miniszterelnök egy békemissziót hajtott végre.

A tárcavezető kiemelte, hogy Szlovákia nyíltan kiállt Magyarország mellett, ami teljes újdonság volt. "Az első olyan alkalom volt, hogy nem sms-ben, és nem az ülés előtt, meg az ülés alatt, hanem valaki ott nyíltan, világosan állt ki Magyarország mellett" – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A miniszter szerint ez volt az első alkalom, hogy nyilvánosan állt ki Magyarország mellett, és ezt nem szabad elfelejteni. "Látszódott, hogy van egy világos együttműködés két patrióta kormány között, amelyek bár a politikai palettának a régi felosztása szerint az ellentétes oldalain vannak, mert van egy konzervatív kereszténydemokrata és egy szociáldemokrata kormány, de patrióta alapon egy platformra kerültek, és ezen testvériesen együtt is működnek" – tette hozzá végül.