Magyar űrhajós az Axiom Space Ax-4-es missziójában

Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, amelynek értelmében a második magyar űrhajós, Kapu Tibor részt vesz az Ax-4-es misszióban, és 14 napot tölt majd a Nemzetközi Űrállomáson tudományos kísérletek elvégzésével.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa bejelentette, hogy a magyar kutatóűrhajós a Nemzetközi Űrállomáson végzett munkájával hozzájárul majd Magyarország nemzetközi versenyképességének növeléséhez a gyorsan fejlődő űriparban.

A misszió pontos kezdetét, azaz a felbocsátás időpontját még nem határozták meg, ezt az Axiom Space és a NASA fogja közösen meghatározni.

A HUNOR-program keretében a kutatás-fejlesztési tartalomért felelős szakemberek folyamatosan dolgoznak a hazai tudományos műhelyekkel, egyetemekkel, kutatóintézetekkel és az űripari cégekkel, hogy a tudományos portfólió előkészítése és végrehajtása sikeres legyen. Emellett a kiválasztott kutatóűrhajós, Kapu Tibor és tartalékosa, Cserényi Gyula is folytatja a felkészülést, és hamarosan megkezdik a küldetésspecifikus kiképzésüket az Amerikai Egyesült Államokban, Houstonban.

Magyarország eddigi egyetlen kutatóűrhajósa Farkas Bertalan volt, aki 1980-ban járt az űrben a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén.

Az Axiom első küldetése, az Ax-1, nemrég sikeresen, de egyhetes késéssel zárult. Az eredetileg valamivel több mint egyhetesre tervezett, teljesen privát űrmisszión az Ax-1 négyfős legénysége több mint két hetet maradt az ISS-en, mert a rossz időjárási körülmények és egyéb tényezők, például egy orosz űrséta miatt folyamatosan el kellett halasztani a visszatérésüket.