Nagy-Britannia legnagyobb szexbotrányának újabb részletei: Fülöp herceg érintettsége

Felmerült Fülöp herceg érintettsége az 1960-as években kirobbant, Nagy-Britanniát megrendítő Profumo-ügyben, amely a politikai elit és a királyi család hírnevét is érintette, és hosszú távon a brit politikai rendszer stabilitását is aláásta.

Az 1960-as években kirobbant Profumo-ügy, amely Nagy-Britannia legnagyobb politikai botrányává duzzadt, Fülöp herceg nevével is összefüggésbe hozható. Egy amerikai igazságügyi minisztérium archívumában fellelt dokumentum szerint a herceg ismerte az ügy egyik főszereplőjét, Stephen Ward csontkovácsot, aki bemutatta John Profumo hadügyi államtitkárt és a 19 éves modellt, Christine Keelert egymásnak 1961-ben.

Az FBI egy 1963-as dokumentuma szerint Fülöp hercegnek köze lehetett az esethez, amely akkor robbant ki, amikor Profumo és Keeler viszonya nyilvánosságra került. Profumo a konzervatív Macmillan-kormány egyik legnépszerűbb tagja volt, aki a normandiai partraszállásban is részt vett. A házas politikus és a modell viszonya azért vált különösen kényessé, mert Keeler másokat is részesített figyelemben, köztük egy szovjet hírszerzési ügynököt, ami miatt az MI5 is tudomást szerzett az afférról.

A botrány akkor robbant ki igazán, amikor Keeler körüli szerelmi sokszögek lövöldözéssel és emberrablással tarkított ügyhöz vezettek. Profumo a vádakat kezdetben tagadta, de később beismerte hazugságát és lemondott. Wardot „erkölcstelen jövedelemszerzés” vádjával állították bíróság elé, ő pedig öngyilkos lett. A botrány következményeként a Macmillan-kormány bukásával fenyegetett, a miniszterelnök lemondott, és a Konzervatív Párt 13 év után elvesztette a választásokat.

A Profumo-ügy részletei máig nem teljesen ismertek, de az ügy végérvényesen megváltoztatta a britek vezetőikhez való viszonyulását, és a konzervatívok hosszú ideig nem tértek magukhoz. A botrány a britek vezetőikhez való viszonyulásában is fordulópont volt, ahol a politikusok képét a nemtörődöm alakok váltották fel.

A brit politikai rendszer alapjait a július 4-i választások is megrázták, ahol a Munkáspárt győzelme a Konzervatívok vereségének köszönhető. A választások eredménye a brit társadalom széttöredezését mutatja, a Konzervatív Párt életéért küzd, a kis pártok erősödtek, és a Reform UK történelmi sikert ért el.

A választásokat nem a Munkáspárt nyerte meg, hanem a Konzervatívok vesztették el, a választók nem feltétlenül a Munkáspártot jutalmazták, hanem a Konzervatívokat büntették. A Konzervatívok választói koalíciója összeomlott, és a párt jövője, valamint a kétpártrendszer stabilitása is kérdésessé vált.

A Liberális Demokraták és a Reform UK előretörése a brit politikai rendszer alapjait rengette meg, és a kétpártrendszer, valamint a parlamentáris rendszer kombinációja által biztosított stabilitás is veszélybe került. A brit demokrácia stabilitásának megőrzése érdekében a Konzervatív Párt összeszedése fontos nem csak a saját jövőjük, hanem a demokratikus országok számára is.

Több évtizeddel a botrány után a Mail on Sunday nevű lap megszerezte az akkori táviratot, amely a királyi család érintettségére utal. A levelet 1963. június 20-án küldték, és azt írja, hogy "Fülöp hercegnek köze lehetett ehhez a két lányhoz", vagyis Keelerhez és a másodikként megjelölt Mandy Rice-Davieshez is, aki szintén a botrány középpontjában volt.

A Daily Mail által megszerzett FBI-iratok szerint a 2021-ben elhunyt királyi sarj neve a Profumo-ügyre vonatkozóan merült fel, mivel úgy tartják, az abban érintett két nővel, Christine Keelerrel és Mandy Rice-Daviesszel személyes kapcsolatban állhatott. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának aktái alapján a döntő fontosságú feljegyzést J Edgar Hoover, az FBI akkori igazgatója készítette.

(Borítókép: Fülöp herceg 1991. május 10-én. Fotó: Tim Graham / Getty Images)