Az Etna kitörése miatt újra leállt a repülőforgalom Cataniában

A világ egyik legaktívabb vulkánja, az Etna kitörése következtében ismét leállították a szicíliai Catania repülőforgalmát, ami jelentős fennakadásokat okoz a nyári szezonban a légiközlekedésben.

Az Etna vulkán működése az elmúlt napokban intenzívebbé vált, forró hamut és lávát is hányt magából, ami miatt a hatóságok úgy döntöttek, hogy "minden bejövő és induló járatot felfüggesztenek" a repülőtéren. A repülőteret már korábban, a hónap elején is le kellett zárni a hamu miatt, és ez jelentős fennakadásokat okozott a légiközlekedésben.

A repülőtér üzemeltetője szerint a város Szicília keleti részének csomópontjaként működik, és több látogatót vonz, mint a főváros, Palermo. A belföldi és külföldi járatokat Palermóba és Trapaniba irányították át, és a sziget légi közlekedésében fennakadással kell számolni.

Az országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) kedd reggel magas szintű - vörös - készültséget rendelt el, majd ezt követően narancssárga színűre, vagyis közepes fokozatúra csökkentette. Az Etna éjszaka hatalmas robajjal tört ki ismét, és Catania repülőtere található a legközelebb a kráterekhez, így a hamufelhő itt szokott lecsapódni.

A pályák és a gépek megtisztítása órákat vesz igénybe, és csak azután lehet elkezdeni, hogy leállt a hamueső. Budapestről kedden reggel hatkor szállt fel egy Cataniába tartó gép, és nem sokkal nyolc óra előtt rendben meg is érkezett, de szerdán reggel két további cataniai járat indulása várható.

Utoljára az Etna július közepén ébredt fel, a Stromboli vulkánsziget kitörésével egy időben. Amint csillapodik a vulkán, visszaáll a normális működés. Európa leghíresebb vulkánja július elején, fél évnyi szünet után látványos kitöréssel éledt fel újra, ekkor szintén le kellett zárni miatta a cataniai repteret. Bár a kitörés elsőre vonzó lehet a turisták számára, korábbi esetek alapján bármikor átválthat egy erőteljesebb, úgynevezett paroxizmális lávaszökőkút kitörésbe.

Harangi Szabolcs, a HUN-REN-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője az Infórádiónak nyilatkozott arról, hogy a korábban bekövetkezett három lávaszökőkutas kitörést nagyon mélyről érkező, friss gázokban rendkívül gazdag magmatömeg okozta. A kutató a turistáknak azt javasolja, hogy figyeljék az előrejelzéseket, valamint hallgassanak a túraszervezőkre, de nehezen jósolható meg, mikor várható a következő vulkanikus tevékenység. Olaszországon kívül a szakember szerint Izlandon várható elsősorban gyakoribb vulkanikus tevékenység.