A sötét oxigén, ami átírhatja az élet történetét

Egy nemzetközi kutatócsoport a Csendes-óceán mélyén talált fémtartalmú kőzeteket, amelyek oxigént termelnek, ez pedig alapjaiban rengetheti meg az oxigén keletkezésének eddig elfogadott tudományos elméleteit.

A The Guardian és a CNBC jelentése szerint a kutatók a Clarion-Clipperton-zónában, a Hawaii és Mexikó közötti mélységi síkságon találtak polimetál csomókat, amelyek a tesztek során oxigént termeltek teljes sötétségben, fotoszintézis nélkül. A darabkák majdnem annyi töltést hordoznak, mint a ceruzaelemek, és a kutatók szerint ez a töltés hidrogénre és oxigénre bonthatja a tengervizet. Ezek a gócok akár 20 ezer láb mélyen az óceán felszíne alatt is megtalálhatók, és méretük a részecskéktől az emberi kéz nagyságú gócokig terjed.

A Nature Geoscience című folyóiratban közzétett eredmények szerint a felfedezésnek számos lehetséges következménye van, akár az élet fejlődésével kapcsolatos elképzeléseket is átírhatja. Andrew Sweetman, a Skót Tengerészeti Tudományos Egyesület (SAMS) munkatársa és a kutatás vezetője szerint a tengerfenék oxigénfogyasztását vizsgálva fedezték fel a jelenséget. Nicholas Owens, a SAMS igazgatója szerint ez az utóbbi idők egyik legizgalmasabb felfedezése az óceántudományban.

A kutatók egy kis, robotizált eszközt küldtek le a mélybe, hogy felmérjék a helyi állatokat, és olyan kamrákat engedtek le, amely befogja az üledéket. Normál esetben a tárolóban rekedt oxigén mennyisége lecsökken, ahogy azt az élőlények elhasználják, de ebben az esetben éppen ellenkezője történt.

A kutatást részben a kanadai The Metals Company finanszírozta, amely jövőre akarja megkezdeni a bányászatot a térségben. A mélytengeri bányászat során nehézgépek segítségével távolítják el az értékes ásványokat és fémeket, amelyeket többek között elektromos járművek akkumulátoraihoz, napelemekhez, valamint szélturbinákhoz használják fel. Mivel a kobalt, a réz, a lítium és a mangán kombinációit tartalmazzák, a nagy bányavállalatok már régóta szemmel tartják őket, mint az akkumulátorok és más elektronikai cikkek gyártásához szükséges áhított fémek potenciális, kiaknázatlan forrását.

A környezetvédelmi kampánycsoportok azonban aggodalmukat fejezték ki, mondván, hogy a mélytengeri bányászat nem folytatható fenntartható módon, és elkerülhetetlenül az egyes fajok, valamint az ökoszisztéma pusztulásához vezet. Sweetman professzor szerint további kutatásokra lesz szükség a „sötét oxigén” előállításával kapcsolatban, és újra kell gondolnunk az olyan kérdéseket, mint például: hol kezdődhetett az aerob élet.

Az első jelek arra, hogy valami furcsa dolog történik a polimetallikus gócokban, több mint 10 évvel ezelőtt érkeztek a Csendes-óceán északkeleti részén. 2023-ban Sweetman kapcsolatba lépett az Északnyugati Egyetem elektrokémiai szakértőjével, Franz Geigerrel a furcsa bizonyítékok miatt, és több kiló polimetálos gumót küldött neki.

„Úgy tűnik, hogy felfedeztünk egy természetes »geoakkumulátort«” - vélekedett Geiger egy nyilatkozatában: „Ezek a geoakkulumátorok képezik az óceán sötét oxigéntermelésének lehetséges magyarázatát”.

A sötét oxigén létezése és lehetséges forrása végül átírhatja az élet földi eredetének történetét. Mint Sweetman elmagyarázza, a szakértők régóta úgy vélik, hogy a bolygó aerob élete a fotoszintetikus szervezetek, például a korai növények és algák által létrehozott oxigénnek köszönhetően kezdődött. Most, hogy tudják, hogy az oxigén még az óceánok fénytelen mélyén is előállítható, ezeket az elméleteket a kutatók szerint aktualizálni kell.

A cikk AI segítségével készült, a tartalmat szerkesztőségünk ellenőrizte.