Optimus humanoid robotok a Tesla gyáraiban

A Tesla vállalat bejelentette, hogy 2025-től kezdődően saját gyáraikban kezdik el alkalmazni az Optimus humanoid robotokat, és terveik szerint 2026-tól megkezdődik a tömeggyártás is, lehetővé téve más vállalatok számára is, hogy megvásárolhassák ezeket a robotokat.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerint a robotokat először a cég saját üzemeiben vetik majd be, majd a sikerességüket követően más cégek számára is elérhetővé teszik a tömeggyártás keretében. A BBC információi szerint eredetileg Musk tervei szerint már az idei év vége előtt bevetik a robotokat, azonban ez a terv csúszik.

Az Optimus humanoid robotok körülbelül 170 centiméter magasak és 56 kilogramm súlyúak lesznek, és elsősorban monoton, veszélyes munkafolyamatok elvégzésére tervezik őket. A robotok neve az Optimus Prime-ra, a Transformers filmek Autobotjainak vezérére utal.

Musk korábban merész állításokat tett a robotok kereskedelmi használatra való készenlétéről, és azt mondta, hogy egy tömeggyártott robot várhatóan 20 000 dollárba, azaz körülbelül 7 millió forintba fog majd kerülni. A Tesla vezérigazgatója, aki egyben a SpaceX vezére is, gyakran oszt meg ambiciózus terveket a közösségi médiában, és bár korábban a robotok 2022-es bevetését jósolta, ez nem valósult meg.

A Tesla gyártási tervei nem mindig felelnek meg Musk eredeti ígéreteinek. Például 2019-ben azt állította, hogy a következő évben önvezető taxikat fognak gyártani, de ez sem történt meg. 2024 elején pedig egy új modell bemutatását ígérte augusztus 8-ára, de úgy tűnik, hogy ez a dátum sem lesz tartva, mivel Musk alkatrészcseréket kért a tervezőktől.

A befektetők nagyon várják már az új modellek bevezetését, hiszen a Tesla legutóbbi járműve, a Cybertruck piacra dobása óta már nem kevés idő telt el. A lakossági befektetők egy névtelen kérdezz-felelek fórumon kérdéseket tehettek fel Elon Musknak és más vezetőknek. A keddi eredménybeszámolóban arra várnak választ, hogy a Tesla mikor tervezi új EV-k kibocsátását. Az egyik részvényes a megújult Tesla Roadster helyzetéről kért friss információkat, amely Musk szerint egy SpaceX-Tesla együttműködés lesz rakétatechnológiával kiegészítve. Egy másik befektető a Tesla Van esetleges bevezetéséről szeretett volna információkat kapni.

A Tesla legutóbbi járműve a Cybertruck volt, amelyet továbbra is korlátozott számban gyártanak, és az ára akár a 100 ezer dollárt is elérheti. Musk továbbra is utalgat arra, hogy a vállalat megfizethetőbb elektromos járművek gyártását tervezi, és azt mondta a részvényeseknek, hogy a Tesla felgyorsítja ezeket a terveket az év elején, miután a hírek szerint az autógyártó a 25 ezer dolláros Model 2-ről lemondott, ami a Tesla részvényárfolyamának esését okozta.

A Tesla júniusi éves részvényesi közgyűlésén egy dián három új, titokzatos járművet is prezentált, de nem világos, hogy mik ezek, és mikor kerülnek majd forgalomba. Más befektetők azt kérdezték, hogy mikor lesz megvásárolható a Tesla Optimus robotja, és hogy mit gondol Musk a közelgő elnökválasztás EV-piacra gyakorolt hatásáról.

A Tesla vezére az elmúlt hetekben nyíltan kiállt Donald Trump és jelöltje, J.D. Vance mellett, annak ellenére, hogy a republikánus vezér szkeptikusan nyilatkozott az EV járművekkel kapcsolatban. Emellett Elon Musk nemrégiben egy interjúban beszélt transznemű gyermekéről, Vivian Jenna Wilsonról (korábban Xavier), aki 2022-ben kérvényezte nevének és nemének megváltoztatását. Musk a "woke elmevírus" elleni harcát is hangoztatta, és azt állította, hogy a kultúra által előidézett változások miatt elvesztette fiát.