A művészet és a hangzás új dimenziója: a SONART projekt

A MODEM és a Lounge Group együttműködésében megvalósuló SONART projekt a képzőművészetet és a zenét ötvözi egy innovatív módon, ahol a festmények és grafikák zenei kompozíciókká alakulnak át. A Művészetek Völgyében debütáló kezdeményezés célja, hogy a modern művészetet közelebb hozza a fesztiválozókhoz egy interaktív élményen keresztül.

A SONART projekt keretében a látogatók a Művészetek Völgyében először tapasztalhatják meg, hogyan kapnak hangot a képzőművészeti alkotások. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ és a Lounge Group együttműködésében létrejött kezdeményezés a festményeket és grafikákat procedurális zenei művekké transzformálja, így minden egyes műalkotás egyedi zenei kompozíciót és hangzásvilágot kap.

Radovics Péter, a Lounge Group kreatívigazgatója elmondta, hogy a projekt több hónapos kutatómunka és fejlesztés eredménye, amelynek során egy generatív zenei projektet hoztak létre, ami élőben alakítja át a képeket zenei művekké.

A MODEM ügyvezető igazgatója, Vizi Katalin hozzátette, hogy a kezdeményezés célja, hogy új szintre emelje a képzőművészet és a zene kapcsolatát, és egy merőben új befogadási módot kínáljon a látogatóknak. A multiszenzorális megközelítés a fesztivál közege által teljesen újszerű élményt nyújthat, miközben a kortárs képzőművészet világában maradnak.

A projektet a Művészetek Völgye közönsége július 19. és 28. között próbálhatja ki, de a későbbiekben a debreceni MODEM-ben is lesz lehetőség a kipróbálásra.

A debreceni önkormányzat a közelmúltban elkezdte felvásárolni a Szepest városrészben lévő telkeket, amelyekre a reptéri kifutópálya bővítéséhez van szükség. Papp László polgármester szerint senki sem áll kényszer alatt, és csak azok adnak el ingatlanukat, akik ezt akarják. Az önkormányzat tájékoztatása szerint eddig 10 ingatlant vásároltak meg és 45 adás-vétele van folyamatban. A közigazgatásilag Debrecenhez tartozó Szepest csaknem 170-en lakják, és a településrész elhelyezkedése miatt nagy valószínűséggel lassú elsorvadás vár rá, mivel az önkormányzat az utóbbi egy évben elkezdte felvásárolni a helyiek házait. A lakosok csak azt látják, hogy az önkormányzat felvásárolja a telkeket, arról pontosan nem tudnak, hogy a reptér bővítése hogyan érinti majd őket. A Civil Fórum Debrecen Egyesület tagja, Vasadi Mariann szerint a helyieknek nincs megfelelő kommunikáció a történésekről, és szájról szájra terjednek a hírek. Egy helyi lakos szerint a polgármester nem szándékozik "szanálni" Szepest, de lehetőséget adnak azoknak, akik el szeretnének menni.