Biden visszalépése és Ukrajna hálája

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij kifejezte háláját Joe Biden amerikai elnöknek, aki bejelentette, hogy nem indul a novemberi elnökválasztáson, és támogatásáról biztosította Ukrajnát a szabadságharcban.

Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna mindig hálás lesz Biden elnöknek, aki rendületlenül támogatta az országot a történelem legdrámaibb pillanataiban, és segített megakadályozni Putyin országuk megszállásában. Az ukrán elnök szerint Biden vezető szerepet vállalt abban, hogy Ukrajna ellenálljon a háborúban.

A két vezető legutóbb a washingtoni NATO-csúcson találkozott, ahol Biden elnök véletlenül „Putyin elnöknek” nevezte Zelenszkijt, ami kétségeket ébresztett Biden alkalmasságával kapcsolatban. Biden végül a közvélemény-kutatások lesújtó eredményei és a Demokrata Pártban egyre többen szólították fel arra, hogy lépjen vissza, valamint a saját családja és legközelebbi tanácsadói körében folytatott megbeszélések után döntött úgy, hogy nem indul a következő elnökválasztáson, és Kamala Harris alelnököt jelölte meg támogatottjának, aki vállalta a jelölést. Ezt a döntést egy közösségi oldalon közzétett levelében is megerősítette, ahol úgy fogalmazott, hogy "úgy hiszem, a pártom és az ország legjobb érdeke azt szolgálja, hogy visszalépjek és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére fókuszáljak elnöki időszakom hátralévő idejében". A részleteket a héten egy nemzethez intézett beszédben kívánja ismertetni.

Joe Biden július 21-én jelentette be visszalépését, ami azt jelenti, hogy a Demokrata Pártnak új jelöltet kell találnia a november 5-i elnökválasztásra. Biden Kamala Harrist támogatja, de ez még nem garantálja, hogy ő lesz a demokraták elnökjelöltje. A jelölőgyűlésen a delegáltak kötött mandátummal rendelkeznek, és elméletben Bidenre kellene szavazniuk, mivel ő szerzett abszolút többséget a küldöttek számában. A demokrata jelölőgyűlést megrendező bizottság szerdán fog összeülni, hogy kialakítsák a jelölőgyűlés új szabályait, ami kapcsán a bizottság két társelnöke, Tim Walz és Leah Daughtry azt nyilatkozta, az új keretrendszer transzparens, tisztességes és rendezett lesz. Köztes megoldás lehetne egy online szavazás, hiszen korábban már több lehetőség is felmerült, ki vegye át Joe Biden helyét visszalépése esetén.

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje, Biden visszalépését követően a Fox News-nak nyilatkozva Kamala Harris jelenlegi alelnököt "nem kompetensnek" nevezte az elnöki posztra. Trump szerint maga az alelnök próbálta rávenni Bident arra, hogy lépjen vissza, azért, hogy ő indulhasson az elnökválasztáson. "Neki nem kellene elnöknek lennie" – húzta alá Trump a Sky News szerint. Trump a CNN-nek nyilatkozva azt is állította, hogy szerinte Kamala Harris felett könnyebb lesz győzelmet aratni novemberben, mint ahogy az Joe Biden esetében történt volna – írja a Reuters. Érdekesség, hogy Trump és lánya, Ivanka korábban anyagilag is támogatták Kamala Harris kaliforniai kampányát, amikor még főügyészként dolgozott. Trump 2011 és 2013 között 6000 dollárt, Ivanka pedig 2014-ben 2000 dollárt adományozott Harrisnek.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke, rövid, mindössze háromsoros posztban reagált Joe Biden visszalépésére. "Bidennek annyi. Kívánjunk neki jó egészséget. A különleges katonai művelet céljait el fogjuk érni" - írta Medvegyev, aki nem fejtette ki, hogy Biden visszalépése miatt vagy annak ellenére érik-e el céljaikat az Ukrajna ellen indított invázióban, amit Oroszország "különleges műveletnek" nevez. Joe Biden elnökként és Obama alelnökeként is Ukrajna önvédelmének elkötelezett támogatója volt, és Kamala Harris, aki jó eséllyel viszi tovább a Demokrata Párt jelöltségét, valószínűleg kitart emellett az állásfoglalás mellett. Donald Trump republikánus politikus viszont a háború befejezését szeretné elérni, kiszivárgott információk szerint akár területvesztés árán is.

Kamala Harris, aki most Joe Biden helyett a Demokrata Párt jelöltje lehet, a CNN-nek nyilatkozó források szerint főleg a szakmai hátterével fog majd kampányolni Donald Trump ellen. Harris csapata várhatóan azzal fog kampányolni, hogy a politikusnő az igazságszolgáltatásban dolgozott és feddhetetlen előéletet élt, miközben Donald Trump egy elítélt bűnöző. A várható szlogenje "Kamala Harris, a népért" lesz, és azt fogja hangsúlyozni, hogy miközben ő az amerikaiakért harcol, Trump csak a saját érdekeit tervezi kiszolgálni. Erős, intelligens és kemény vezető képét akarja majd mutatni, aki elnökként is határozott irányba viszi Amerikát. Ha Kamala Harris megnyeri a versenyt a demokraták elnökjelöltségéért, majd novemberben megnyeri a választásokat, ő lesz az első nő, aki betölti az Egyesült Államok elnöki tisztségét. Érdekesség, hogy Harris már korábban, 2021-ben, amikor Joe Biden altatásban volt egy rutinszerű vastagbéltükrözés miatt, 85 percig rendelkezett elnöki jogkörökkel.

A Simpson család rajongói szerint a sorozat egy korábbi epizódjában megjósolta Kamala Harris elnökségét, ami a közelmúlt eseményei fényében újra felkapott téma lett a közösségi médiában. Az író, Al Jean is büszkén reagált a rajongói posztokra, amelyek szerint a sorozat előre látta Harris elnöki pozícióját.

Magyarországon egyelőre sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter nem kommentálta Joe Biden visszalépését. Szijjártó Péter Brüsszelben tartózkodva a közösségi oldalán az európai békestratégiáról írt, Orbán Viktor pedig a háborúról és egy vele készült interjúról posztolt. Orbán Balázs és a Fidesz szóvivője, Menczer Tamás szintén nem szólaltak meg az amerikai történésekről.

A világ tőzsdéi is reagáltak Joe Biden visszalépésének hírére. A legtöbb elemző szerint a döntés, hogy biztos nem ő lesz Donald Trump kihívója, csak még több volatilitást hoz majd a piacokra, mert sok befektető már elkezdte biztosra venni és beárazni Donald Trump győzelmét. Az európai tőzsdéken Biden visszalépésének híre emelkedést hozott, például a londoni Stoxx 600 tőzsdeindex hétfő reggel 1 százalékos emelkedéssel kezdett, míg az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek emelkedni kezdtek Biden bejelentése után. A befektetők egyelőre még nem tudták felmérni, hogy egy esetleges Harris-elnökség milyen gazdasági hatásokkal járna.

Trumpnak most egy új, még stílusát ki nem alakított ellenféllel kell szembenéznie egy olyan időszakban, amikor a választók világossá tették, hogy csalódottak a jelenlegi választási lehetőségeikben, és kétségbeesetten vágynak a fiatalításra. Egészen a közelmúltig Trump csapata arra összpontosított, hogy szembeállítsa a volt elnök életerejét és szellemi éleslátását Bidenével. Harris 59 évesen markáns generációs kontrasztot jelent Trumppal szemben, aki a múlt hónapban töltötte be 78-ik életévét. Emellett ő lenne az első fekete nő és az első dél-ázsiai származású személy, aki elnöki tisztséget töltene be – amely tény új támogatókat szerezhet neki a nők, a kisebbségi és a fiatalabb szavazók körében. Bár Trump kampánycsapata azt szerette volna, ha Biden versenyben marad, úgy gondolják, hogy egy Harris elleni kampány nem sokban különbözne a Biden elleni versenyétől. Megpróbálják majd őt a Biden-kormányzat általuk vélt kudarcaihoz kötni, mondván, Harris bűnrészes mindabban, ami Biden alatt történt.

Friss felmérések szerint Kamala Harris, bár még nem hivatalos demokrata-jelölt, valamivel jobban teljesítene, mint Biden, ha Trump ellenfele lenne, de a különbség nem jelentős. Az NPR/PBS/Marist kutatásában csak egy százalék különbség van a két jelölt között, ami azt sugallja, hogy a választók még nem döntöttek egyértelműen Harris javára. Az adatok azt mutatják, hogy a választók véleménye még változhat, ahogy jobban megismerik Harris programját.

Kamala Harris alelnök, aki Joe Biden helyett a Demokrata Párt jelöltje lehet, beszélt Barack Obama és Bill Clinton volt elnökökkel, valamint Hillary Clinton volt külügyminiszterrel, hogy összegyűjtse a demokrata vezetők támogatását. Harris kevesebb mint egy nap alatt több mint 100 pártvezetőt, törvényhozót, kormányzót, munkaügyi vezetőt, valamint érdekvédelmi és polgárjogi szervezetek vezetőit hívta fel. Obama nyilatkozatában nem támogatta Harrist, ehelyett úgy döntött, hogy hagyja, hogy a jelölési folyamat végigmenjen, míg Clintonék támogatásukról biztosították az alelnököt.

Az online platformokon megkezdődött a negatív kampány Kamala Harris ellen, amelynek keretében egy deepfake fotón állítólag őt retusálták Jeffrey Epstein mellé. A kép hamisítvány, és a BBC Verify fordított képkeresés segítségével megtalálta az eredeti képet, amelyen Harris a férjével, Douglas Emhoffal látható egy Los Angeles-i vacsorán 2015-ben. Az interneten rendszeresen terjednek hamis és mesterséges intelligenciával generált képek, amelyeken vezető politikusok és hírességek pózolnak Epstein mellett, de ezek a képek nem valósak.