Donald Trump védelmének hiányosságai

Donald Trump biztonsági emberei szerint nem volt elegendő erőforrás és személyzet a volt elnök védelmére, amit a titkosszolgálat is elismert. A titkosszolgálat szóvivője, Anthony Guglielmi szerint az ügynökség a múltban nem biztosított elegendő erőforrást, helyette más biztonsági intézkedéseket hozott, mint például helyi partnerektől igénybe vett mesterlövész-csapatokat vagy kézi magnetométereket bizonyos eseményeken.

A CBS News forrásai szerint Trump kampánystábja régóta kéri már az amerikai államot, hogy biztosítsanak több erőforrást a volt elnök védelmére. A titkosszolgálat elismerte, hogy hibát követett el, mivel nem tett meg minden szükséges óvintézkedést annak érdekében, hogy biztosítsák Trump biztonságát egy olyan rendezvényen, ahol rálőttek.

A titkosszolgálat szóvivője válaszolva a CNN kérdéseire elárulta, hogy az ügynökség „módosításokat” hajtott végre, ha bizonyos erőforrások nem álltak rendelkezésre, például állami vagy helyi partnerek igénybevételével speciális funkciók ellátására. Guglielmi a merénylet másnapján egy nyilatkozatban cáfolta azokat az állításokat, miszerint Trumpnak kifejezetten a pennsylvaniai nagygyűlésre vonatkozó további biztonsági kéréseit utasították volna el.

Kimberly Cheatle, a titkosszolgálat igazgatója, aki a kongresszusi meghallgatásán elismerte, hogy a Donald Trump elleni merényletkísérlet az általa vezetett szolgálat „legkomolyabb műveleti hibája” volt évtizedek óta, kérdések özönével néz szembe a merényletkísérlethez vezető biztonsági hiányosságokkal kapcsolatban. A kongresszus tagjai, köztük Mike Johnson képviselőházi elnök is lemondásra szólították fel, és Cheatle-t ma hallgatják meg a Kongresszusban, ahol egy kétpárti panel vizsgálja a szervezet felelősségét a Trump elleni merényletkísérlet kapcsán.

A Titkosszolgálat egy különleges amerikai hatósági szervezet, melynek elsődleges feladata a jelenlegi elnök, fontos amerikai politikai vezetők, illetve a volt elnökök személyének védelme. Cheatle a kongresszusi meghallgatásán kijelentette: „Július 13-án hibáztunk. A Secret Service igazgatójaként vállalom a teljes felelősséget bármilyen biztonsági mulasztásért”. A The Guardian egyik újságírója szerint Cheatle elismerte, hogy a merényletkísérlet „évtizedek óta a legjelentősebb operatív kudarc volt a Titkosszolgálatnál”.

Jamie Raskin, a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottságának tagja szerint a helyi rendőrség azonosította és lefényképezte a fegyverest, mielőtt Donald Trump színpadra lépett. Cheatle megerősítette, hogy az illetőt gyanúsnak azonosították, és hozzátette, hogy „ha a részletekről azt az információt kaptuk volna, hogy fenyegetés áll fenn, akkor soha nem engedtük volna fel a színpadra a volt elnököt”.

Donald Trumpot július 13-án érte támadás a Pennsylvania állambeli választási gyűlésén, ahol egy golyó találta el a fülét. A biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról, és legalább két ember meghalt az incidens során. A nagygyűlésen tízezrek vettek részt, és ez volt Donald Trump utolsó nyilvános választási gyűlése a republikánus párt országos jelölőgyűlése előtt.