Kalapáccsal verte szét Sztálin szobrát egy részeg férfi Moszkva mellett

Az orosz rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki a gyanú szerint a Moszkva melletti Zvenigorodban megrongálta Sztálin és Lenin szobrát. A 43 éves férfi Sztálin emlékművét teljesen lefejezte, de Leninében is károkat okozott. A rongálás után a férfi elmenekült a helyszínről, de vasárnap este őrizetbe vették, és garázdaság miatt eljárást indítottak ellene . Vandalizmussal vádolják, de indítékait továbbra is vizsgálják. Az állami Ria hírügynökség utalt arra, hogy a férfi „nem volt beszámítható állapotban”, amikor nekiment a szobroknak .

Sztálin szobrát egyébként 2023 nyarán aktivisták kezdeményezésére állították fel Zvenigorodban, és bár a hatóságok hivatalosan nem hagyták jóvá a kihelyezését, nem is távolították el a szobrot. Úgy volt, hogy máshova áthelyezik. A mellszobor felállítása az első naptól kezdve vitát váltott ki a helyi lakosok körében .

Egy másik eseményben, két amerikai B-52-es stratégiai bombázót fogott el az orosz légierő a Barents-tenger felett. Az eset nemzetközi légtérben történt, a bombázók nem hatoltak be Oroszország légterébe .

A Moscow Times megjegyzi, hogy az Egyesült Államok rutinszerűen végez repülési gyakorlatokat nemzetközi vizek felett, az orosz légierő viszont „egyre agresszívebben” válaszol ezekre a gyakorlatokra. Moszkva nemrég figyelmeztetett arra is, hogy az ilyen gyakorlatok „közvetlen katonai összecsapás” veszélyét hordozzák magukban .

Az „elfogás” során orosz vadászgépek repültek rá az amerikai bombázókra, ezek pedig irányt változtattak, amint a gépek közel kerültek hozzájuk. Fegyverhasználat nem történt, sem anyagi kár, sem személyi sérülés nem keletkezett. A hírt Amerika egyelőre nem erősítette meg .