Kamala Harris és az amerikai elnökválasztás 2024

Joe Biden visszalépése után Kamala Harris kerülhet a Demokrata Párt elnökjelölti pozíciójába, miközben Joe Manchin is fontolgatja, hogy kihívja őt. Harrisnek, ha elnök lesz, több kritikus kül- és belpolitikai kérdéssel kell majd szembenéznie, többek között az ukrajnai háborúval, a gázai konfliktussal, a bevándorlási problémákkal, Kína növekvő befolyásával, az abortuszhoz való jog kérdésével és a fegyvertartás szabályozásával.

Ukrajna és az amerikai támogatás

Kamala Harris elkötelezett támogatója Ukrajnának, és ha ő lesz az elnök, nem várható jelentős változás az amerikai támogatásban. Az Egyesült Államok továbbra is fegyverekkel és anyagi segítséggel támogatná az ukrán hadsereget és az ország újjáépítését.

Izrael, Gáza és az amerikai politika

A Harris-adminisztráció várhatóan folytatná Izrael támogatását, bár Harris kritizálta már a zsidó államot a gázai humanitárius helyzet kezelése miatt. Ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy az Egyesült Államok érdemben megvonná Izrael támogatását.

A bevándorlási kihívások

Harris alelnökként az illegális bevándorlás kezeléséért felelt, és bár a rendszer átfogó reformját sürgeti, a kritikusok szerint nem volt elég hatékony ezen a területen. Harris szerint az amerikai bevándorlási rendszer már évtizedek óta problémás, és nem a bevándorlókat kellene hibáztatni.

Kína mint globális kihívó

Politico elemzői szerint Harris folytatná az Egyesült Államok keményvonalas politikáját Kínával szemben, támogatva Tajvant és az ujgurok jogait, miközben csökkentené az amerikai függőséget Kínától.

Abortuszjogok és politikai hatások

Harris az abortuszhoz való jog széles körű támogatója, és a legfelsőbb bíróság döntése után aktívan kampányolt az abortuszhoz való hozzáférés mellett. Ez az ügy lehetőséget adhat számára a billegő választók megnyerésére.

Fegyvertartás szabályozása

A fegyvertartás szigorítása mellett áll, és szigorítaná a fegyvervásárláshoz szükséges átvilágítási követelményeket, valamint támogatná a veszélyes személyektől való fegyverelkobzást.

Joe Manchin lehetséges kihívása

Joe Manchin, aki korábban a Demokrata Párt egyik befolyásos politikusa volt, fontolgatja, hogy függetlenként kihívja Kamala Harrist az elnökjelöltségért. Manchin nyilvánosan még nem erősítette meg szándékát, de a visszalépését követően nyitva hagyta ezt a lehetőséget. Manchin májusban kilépett a Demokrata Pártból, hogy függetlenné váljon, de továbbra is a demokratákkal képviselteti magát a szenátusban.

További potenciális jelöltek

Bár Joe Biden egyértelműen kifejezte, hogy Kamala Harrist támogatja elnökjelöltnek, a Demokrata Pártban többen is esélyesek lehetnek a pozícióra. Tucatnyi demokrata szenátor és kormányzó állt be Harris mögé, de a CBS News összegyűjtött néhány lehetséges jelöltet, akik között szerepel J.B. Pritzker, Illinois kormányzója, Andy Beshear, Kentucky kormányzója, Raphael Warnock, georgiai szenátor, és Jared Polis, Colorado kormányzója. A demokraták arra törekednek, hogy minél hamarabb döntés szülessen Joe Biden utódjáról, hiszen mindössze három hónapja lesz az új jelöltnek arra, hogy meggyőzze az amerikai választókat.

Kamala Harris támogatottsága és kihívásai

Kamala Harris 2019-ben még az előválasztási versenyből korán kiszállt, de most Joe Biden támogatásával és az első női elnök megválasztásának lehetőségével újra a figyelem középpontjába került. Az NBC News kutatása szerint Harrisnek 45 százalékos támogatottsága lenne Donald Trump 47 százalékával szemben. A Demokrata Párt augusztusi jelöltállító gyűlésén dől majd el, hogy Harris lesz-e a párt hivatalos elnökjelöltje, ahol a különböző államokból érkező párttagok szavaznak az elnökjelölt-aspiránsokra.

Biden váratlan húzása és Harris beszéde

Biden váratlan bejelentése, hogy mégsem indul újra, és Harris támogatását kéri a párttagoktól, jelentős változást hozott az amerikai politikai életben. Az elnök korábbi hibái és a kognitív képességeinek állapota miatt erősödtek a visszalépését sürgető hangok, amelyek végül Biden döntéséhez vezettek. Harris egy közleményben megköszönte Biden támogatását és kijelentette, hogy ki fogja érdemelni és el fogja nyerni a jelöltséget. Több demokrata politikus, köztük a Clinton házaspár is támogatásukról biztosította Harrist, míg Barack Obama a nyílt választás fontosságát hangsúlyozta. Kamala Harris először mondott beszédet Biden visszalépése óta, amelyben méltatta az elnököt és az elmúlt három év eredményeit, kiemelve Biden őszinteségét, feddhetetlenségét és az amerikai nép iránti mélységes szeretetét. Az alelnök a beszédében hangsúlyozta, hogy Biden minden nap az amerikai népért küzd, és hálásak vagyunk neki a nemzetünkért tett szolgálataiért.