Biden visszalépése után ki lesz a demokraták elnökjelöltje?

Joe Biden amerikai elnök nem indul újra az elnökválasztáson, így a Demokrata Párt új jelöltet keres. Kamala Harris alelnök a legesélyesebb jelölt, de más nevek is felmerültek, mint például Gretchen Whitmer michigani kormányzó, aki azonban nem kíván indulni.

Joe Biden bejelentette, hogy nem kíván újra elnökjelölt lenni, és Kamala Harris alelnököt támogatja a párt jelöltjeként. Biden Harris alelnököt "rendkívüli partnernek" nevezte, és teljes támogatásáról biztosította őt. Az alelnök korábban helyi ügyészből emelkedett Kalifornia állam főügyészévé, majd amerikai szenátorrá, mielőtt 2020-ban Biden alelnökjelöltje lett volna. Harrisnek magas a közvélemény-kutatási eredménye, és a Biden-kampány által összegyűjtött pénzt, valamint a kampány infrastruktúráját is átveheti, ha elnökjelöltként indulna. Azonban személyes népszerűségi mutatói nem a legjobbak, egy felmérés szerint 29 százalékos támogatottságot kapott, 49 százalék kedvezőtlenül értékelte, és 22 százalék nem hallott róla vagy nincs véleménye.

Gretchen Whitmer michigani kormányzó, akit korábban Biden helyére pályázó esélyesnek tartottak, kijelentette, hogy nem száll szembe Kamala Harrisszel a párt elnökjelöltségéért. Habár Whitmer részt vett Harris kampánymegbeszélésén, és felmerült, hogy őt kérhetik fel alelnökjelöltnek, a kormányzó egy könyvbemutatón kijelentette, hogy nem indulna az elnökválasztáson, még ha Biden visszalépne is.

A Demokrata Párt jelöltjei között szerepel még Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója, aki jelenleg Harrist támogatja, és Josh Shapiro, Pennsylvania kormányzója, aki szintén Harris mellett áll ki. Michelle Obama, korábbi First Lady népszerűsége ellenére nem tervezi, hogy induljon a választáson.

A Demokrata Párt államának mind az 50 állami elnöke Harrist fogja támogatni a párt új elnökjelöltjeként. Barack Obama volt elnök szerint a demokratáknak ki kell választaniuk a „kiemelkedő jelöltet” az összes közül. A várakozások szerint Kamala Harris alelnök lesz az, aki Donald Trump ellen indul a novemberi elnökválasztáson.

Donald Trump republikánus elnökjelölt kampánya már mozgásba is lendült Joe Biden visszalépése után és máris próbálja mutatni választóinak, hogy valószínűsíthető új riválisa, Kamala Harris alelnök két olyan kérdésben is vitathatóan szerepelne, amelyre Trump számít a novemberi győzelemben: a bevándorlás és a megélhetési költségek.

A Trump-kampánystábon belüli források szerint Trump úgy állítja be Harrist, mint a kormány politikájának „másodpilótáját”, aki szerinte a választói elégedetlenség mindkét forrása mögött áll. Trump stábja egyébként már hetek óta készül arra, hogy ha Biden visszalép, akkor Harris lehet az ellenfele. „Harrist könnyebb lesz legyőzni, mint Joe Bident lett volna” – mondta Trump a CNN-nek nem sokkal Biden vasárnapi bejelentése után.

Trump kampánya már jelezte, hogy a lehető legszorosabban Biden bevándorlási politikájához fogja kötni Harrist, amely a republikánusok szerint felelős a mexikói határon illegálisan átkelő emberek számának ugrásszerű növekedéséért. A második támadási pont a gazdaság körül fog forogni, ahol az amerikaiak elégedetlenségét a magas élelmiszer- és üzemanyagárak, valamint a kamatlábak okozzák, amelyek miatt a lakásvásárlás kevésbé kivitelezhető.

A Trumpot támogató Make America Great Again Inc. vasárnap közölte, hogy visszavonja a Biden-ellenes televíziós reklámokat, amelyeket Arizona, Georgia, Nevada és Pennsylvania államokban akartak leadni, és egy Harrist támadó reklámmal helyettesíti őket. A 30 másodperces hirdetés azzal vádolja Harrist, hogy eltitkolta Biden gyengélkedését a nyilvánosság elől, és kizárólag őt akarja felelőssé tenni a kormányzat teljesítményéért.

Trump, aki arról ismert, hogy sértő kifejezéseket használ ellenfelei megtámadására, szombaton egy michigani gyűlésen ízelítőt adott támogatóinak azokból a sértésekből, amelyeket valószínűleg Harrisre fog zúdítani az elkövetkező napokban. „Gügyögő Kamalának hívom. Látták már valaha nevetni? Őrült. Sok mindent meg lehet mondani egy nevetésből. Őrült. Őrült” – mondta.

A piacok reakciója Biden visszalépésére visszafogott volt. A kriptopiacokon a hétvégi első reakciók esés után meredek emelkedésbe kezdtek, a bitcoin és az ethereum is emelkedett, mivel Trumpot a piac pro-kripto jelöltnek tartja. Az európai tőzsdék mérsékelt emelkedéssel reagáltak, a német DAX és a francia CAC 0,4 százalék pluszba ugrott a nyitás után. Az amerikai részvényindexek 0-0,4 százalék közötti emelkedéssel indíthatják a napot, a legjobban a tech szektor teljesíthet. Összességében a piacok inkább felfelé segítették a hírek hatására. A Trump trade, amely a befektetők által már hónapok óta árazott befektetési sztorikat jelenti, úgy tűnik, nem sérült Biden visszalépése után.