Biden visszalép az elnökválasztástól

Joe Biden amerikai elnök a hétvégén, Delaware állambeli otthonában döntött úgy, hogy nem indul a novemberi elnökválasztáson, és ezt a döntését szombat este közölte a legközelebbi tanácsadóival és családtagjaival.

A CNN információi szerint Biden, aki enyhe Coviddal küzd, felesége, Jill Biden társaságában töltötte a hétvégét otthonában, ahol szombat este két közeli munkatársa, Mike Donilon és Steve Richetti csatlakozott hozzá. Őket bízta meg a visszalépés bejelentésének előkészítésével. Vasárnap a család többi tagját is tájékoztatta, köztük lányát, Ashley-t és vejét, Howardot, akik személyesen is ellátogattak hozzá. A BBC szerint Biden vasárnap reggel hozta meg a végső döntést arról, hogy visszalép, miután szombaton még dühösen fogadta a nyilvánosságban megjelenő nyomásgyakorlásokat.

Biden a Politico összeállítása szerint már korábban is utalt arra, hogy esetleges visszalépése esetén Kamala Harrist, az eddigi alelnököt támogatná. A visszalépés hírét vasárnap 13:45-kor videohíváson keresztül közölte a Fehér Ház és kampányának vezető munkatársaival, köztük Anita Dunnnal, aki a kommunikációjáért felel. Egy perccel később nyilvános nyilatkozatot tett közzé, amely sokkolta az amerikai politikai életet, és felborította a 2024-es választásokat.

A visszalépésről szóló levélben Biden kifejtette, hogy óriási megtiszteltetésnek érezte az elnöki szolgálatot, és szeretett volna második ciklusra is visszatérni, de úgy érezte, hogy pártja és az ország érdeke azt kívánja, hogy az elnöki feladatokra koncentráljon. Kamala Harris vállalta a jelöltséget, és elindul az elnökválasztáson, a demokraták később döntenek a jelöltségéről. Biden később tweetben is támogatásáról biztosította Harrist, de ez nem jelenti automatikusan, hogy ő lesz a demokraták elnökjelöltje. A Demokrata Párt 57 állami pártvezetőjének „elsöprő többsége” megszavazta, hogy Kamala Harris legyen az elnökjelölt, amit az Állami Demokrata Bizottságok Szövetsége (ASDC) is megerősített.

A BBC szerint Biden vasárnap reggel tájékoztatta Jeff Zients kabinetfőnököt, Jen O'Malley Dillon kampányfőnökét és Kamala Harris alelnököt a döntéséről. A Fehér Házban és a kampányban sokan tudták, mire készül Biden, a legtöbben a közösségi médiában közzétett posztból értesültek róla. Biden után több vezető demokrata – elsőként Bill Clinton volt elnök és Hillary Clinton volt külügyminiszter, elnökjelölt – is Harris támogatására szólított fel, de Barack Obama volt elnök nem foglalt állást, aki korábban visszalépésre szólította fel Bident.

Joe Biden segítői még szombaton is az elnök kampánymenetrendjén dolgoztak, és a koronavírus-fertőzés miatt a Delaware-ben található tengerparti házában tartózkodott, így ott hozta meg a nehéz döntést. Az elnök erősen ellenállt a Demokrata Párt nyomásának, és ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is induljon a következő ciklus elnöki posztjáért. Több névtelen forrás is azt nyilatkozta, hogy a politikus szombat este kezdte fontolgatni a visszalépést, vasárnap reggelre pedig meg is hozta a döntését. Állítólag ez volt az 50 éves politikai pályafutásának legnehezebb döntése.

Vasárnap Biden leült beszélni egy szűk tanácsadó körrel, melynek tagja volt Steve Richetti, az elnök egyik legközelebbi tanácsadója, Mike Donilon, a vezető stratégája, Annie Tomasini, a kabinetfőnök helyettese, valamint Anthony Bernal, a first lady, Jill Biden kabinetfőnöke. Átnézték az új közvélemény-kutatások adatait, és megvitatták, hogy a jelenlegi állás szerint Biden le tudná-e győzni Donald Trumpot. Végül a visszalépés mellett döntöttek. Donilonnal megírták az erről szóló nyilatkozat szövegét, Richetti pedig a bejelentés terjesztésén, valamint a többi munkatárs tájékoztatásán dolgozott.

Biden visszalépése után az interneten is nagy visszhangot váltott ki, számos mém és vicces üzenet látott napvilágot a közösségi médiában. Egyesek Biden munkanélküliségét, mások Kamala Harris alelnök vélt boldogságát figurázták ki. A visszalépés híre nem érhette váratlanul az embereket, hiszen már korábban is felmerültek kritikák Biden korával és mentális képességeivel kapcsolatban. A jelölőgyűlést rendező bizottság szerdán fog összeülni és dönteni arról, milyen szabályok szerint válasszák ki új jelöltjüket. Jelenleg még sok a megválaszolandó kérdés, és Harris jelöltsége sem biztosított, bár jelenleg ő a legvalószínűbb jelölt. Az interneten megjelent mémek között szerepelnek olyanok is, amelyek Biden politikai karrierjének jellegzetességeire, például jégkrém iránti szeretetére utalnak, vagy éppen a Simpson család jövendöléseire hivatkoznak Kamala Harris lehetséges elnökségével kapcsolatban.