Hollywoodi sztárok reakciói Joe Biden visszalépésére

Robert de Niro, Cher, Mark Hamill, Ariana Grande és Jamie Lee Curtis is nyilvánosan támogatásukról biztosították Joe Bident, miután az amerikai elnök bejelentette, hogy nem indul újra az elnökválasztáson.

Robert De Niro hosszú közleményben méltatta Biden döntését, mint az okos politika és az önzetlen hazafiság gesztusát, és kifejezte tiszteletét, csodálatát és szeretetét az elnök iránt. Cher, aki korábban még kételyeit fejezte ki, a visszalépés után mégis támogatásáról biztosította Bident, hangsúlyozva, hogy a demokratáknak új jelöltet kell választaniuk a győzelem érdekében, és hogy "a győzelem minden, ha nem nyerünk, semmit sem változtathatunk".

Barbara Streisand hálásnak nevezte Bident demokráciánk fenntartásáért, és úgy véli, hogy olyan emberként fog bevonulni a történelembe, aki komoly eredményeket ért el a négyéves mandátuma alatt. Mark Hamill, aki májusban meglátogatta Bident a Fehér Házban, köszönetet mondott neki, kiemelve, hogy Biden négy év hazugság, bűnözés, botrány és káosz után helyreállította a hivatal becsületességét, méltóságát és integritását.

Jamie Lee Curtis teljes szívéből támogatja Biden döntését és Kamala Harris jelöltségét, mint a nők és a színes bőrűek jogainak heves szószólóját, és üzenetét, amely a remény és az egység üzenete Amerika számára a nagy nemzeti megosztottság idején. Ariana Grande is reagált a visszalépés hírére, újra megosztva Biden posztját, amelyben támogatásáról biztosította Kamala Harris jelöltségét, és egy szavazásra való regisztrációra szolgáló linket is mellékelt. Ezek a támogatások jelentős változást képviselnek a közelmúltbeli hangulathoz képest, amikor csak néhány jelentősebb hollywoodi név szólította fel nyilvánosan Bident, hogy szálljon ki a versenyből.

A Grammy-díjas John Legend szerint Joe Biden „több mint megérdemelte az újraválasztást, de az idő és a kor egyszer mindenki fölött eljár”. A rapper Cardi B szintén örül a visszalépésnek és kifejezte támogatását Kamala Harris mellett, újraposztolva egy korábbi videóját, amelyben azt mondta, bár ő nem fog szavazni, Kamala tökéletes jelölt lenne.

Shonda Rhimes, a Grace klinika, a Bridgerton és a Gilded Age alkotója is támogatásáról biztosította Harris-t, megosztva egy fotót magáról és az alelnökről, és azt írta: „Mögötte álltam 2016-ban, amikor a szenátusi székért indult, mögötte álltam, amikor alelnökként indult, és ma is mögötte állok”.

Az A-listás celebek sorra állnak ki Biden döntése mellett, ami sokat dobhat a Demokrata Párt hangulatán, miután pár hete még úgy tűnt, az amerikai filmgyártás demokrata fellegvára hátat fordított a demokrata elnökjelöltnek. Hollywood hagyományosan demokrata fellegvárnak számít, ezért elsősorban a Demokrata Párt támaszkodhat A-listás színészek és rendezők nyilvános támogatására. Biden kampányának megbicsaklását nemcsak az olyan celebek támogatásának megrendülése jelezte, mint George Clooney, Michael Douglas, Stephen King és a Disney-örökös, Abigail Disney, hanem az adományok megcsappanása is.

Aaron Sorkin forgatókönyvíró visszavonta a New York Times hasábjain vasárnap reggel közzétett véleménycikkét, amiben arról írt, a demokratáknak Mitt Romney republikánus szenátort kellene indítaniuk a választáson Trump ellen, és kijelentette: „Mindent visszavonok. Harris Amerikáért!”.