Szezon van: Több ezren tüntettek Mallorcán a tömegturizmus ellen

A Baleár-szigetek lakói, akiknek életét megnehezíti a tömegturizmus, utcára vonultak Palma de Mallorcában, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

Mintegy húszezer tüntető vonult ki vasárnap a Spanyolországhoz tartozó, az üdülésre vágyók körében közkedvelt Mallorca fővárosában a tömegturizmus ellen. A demonstrálók "Nem a tömegturizmusra!" és "Állítsátok meg a magánrepülőgépeket!" feliratú transzparensekkel, valamint "A ti luxusotok, a mi nyomorúságunk" és "Ez nem turizmusfóbia, hanem számok: 1 232 014 lakos, 18 millió turista" feliratokkal vonultak fel, repülőgépek és turistahajók rögtönzött modelljeivel a kezükben.

Pere Joan Femenía, a Kevesebb turizmus, több élet szóvivője, a tüntetést irányító szervezet képviselője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy szeretnék mérsékelni a tömegturizmust és megtiltani a nem helybéli lakosoknak az ingatlanok vásárlását. Femenía szerint a helybéliek nem engedhetik meg maguknak, hogy a saját szigetükön éljenek, mert a turisták szállásai miatt felmennek az ingatlanárak, a strandokat nyáron megtelítik a turisták, és tehertételt jelentenek a közszolgáltatásokra.

A Baleár-szigetek, amelyek közé Mallorca is tartozik, tavaly rekordszámú, 17,8 millió illetve 18 millió turistát vonzottak, és a turizmus adja a szigetek bevételének 45 százalékát. A Baleár-szigetcsoport alig 1,2 millió lakosa egyre dühösebben lép fel a tömegturizmussal szemben.

Az idei évben a mallorcaihoz hasonló tüntetéseket már Barcelonában, Malagában, illetve a Kanári-szigeteken is tartottak. A tiltakozók szerint a turisták felkergetik az ingatlanárakat, és ellehetetlenítik a helybéliek megélhetését a városközpontokban.

A tüntetéseket mintegy 80 szervezet és társadalmi csoport szervezte, és a szervezők szerint 50 ezren csatlakoztak a tüntetésekhez, míg a rendőrség becslése szerint 20 ezren vettek részt. A spanyol földközi-tengeri szigetet károsító turisztikai modell megváltoztatását követelték, és a „Váltsunk irányt, és szabjunk határt a turizmusnak” jelszó alatt vonultak át a város leglátogatottabb utcáin. Szerintük a turizmus jelenlegi modellje a közszolgáltatásokat a végletekig igénybe veszi, károsítja a természeti erőforrásokat, és egyre nehezebbé teszi a lakáshoz jutást a helyiek számára.