EU szankciók és Örményország támogatása

Az Európai Unió újabb fél évvel meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat, miközben jelentős katonai támogatást nyújt Örményországnak és vízumliberalizációt kezdeményez az ország állampolgárai számára.

Az Európai Tanács hétfőn bejelentette, hogy hat hónappal meghosszabbítja az Oroszország elleni korlátozó intézkedéseket, amelyek a Krím félsziget 2014-es annektálása után kerültek bevezetésre, majd az Ukrajna elleni háború 2022-es kitörése nyomán kiterjesztésre kerültek. A büntetőintézkedések 2025. január 31-ig lesznek érvényben, és több szektorra, így a kereskedelemre, pénzügyre, technológiára és luxustermékekre is kiterjednek, valamint tilalmat szabnak ki az orosz LNG átrakodásával és szállításával kapcsolatban, és több orosz tömegtájékoztatási eszközt is blokkolnak.

Az EU eddig tizennégy szankciós csomagot fogadott el Oroszország ellen, és a közlemény szerint az intézkedések mindaddig érvényben maradnak, ameddig Oroszország megsérti a nemzetközi jogot, emellett további, kiegészítő intézkedéseket is kilátásba helyeztek.

Örményország 10 millió euró értékben kap katonai támogatást az Európai Uniótól az Európai Békekeret (EPF) égisze alatt, ami az első alkalom, hogy az uniós alapból Örményország is részesül. A támogatás célja az örmény hadsereg logisztikájának fejlesztése és a civilek védelmének erősítése, valamint a hadsereg interoperabilitásának növelése az EU-s missziókra történő felkészítés érdekében.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a biztonság egyre fontosabb eleme az EU és Örményország közötti kapcsolatoknak, és reményét fejezte ki, hogy Örményország részt vesz majd az EU által vezetett műveletekben is.

Örményország, amely a kezdetektől tagja volt a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ), kapcsolata megromlott Oroszországgal és a szervezettel, tagságát felfüggesztette, és hamarosan akár a kilépésről is dönthet. Közben az EU felé közeledik, és már felmerült az uniós tagság kérvényezése is.

Az Európai Tanács hétfőn döntött arról is, hogy vízumliberalizációt kezdeményez Örményország állampolgárai számára, ami lehetővé tenné számukra, hogy kisebb utazásokra vízum nélkül léphessenek be a schengeni övezetbe. Azonban Örményországnak még bizonyos feltételeket kell teljesítenie, és az örmény média szerint akár évekbe is beletelhet, amíg megkapják a vízummentességet.

Ararat Mirzoján, Örményország külügyminisztere szerint ez a lépés fontos mérföldkő az EU-val való partnerség elmélyítésében.