Biden visszalépésére reagálnak a világ vezetői

Joe Biden amerikai elnökjelölt vasárnapi bejelentése, miszerint visszalép az elnökjelöltségtől, szerte a világon reakciókat váltott ki. Európai és nemzetközi vezetők egyaránt felelősségteljes döntésnek tartják a lépést, míg a magyar kormány eddig hallgat az ügyben.

Európai kormányfők sorra fejezik ki véleményüket Biden döntéséről. A lengyel politikusok többsége felelősségteljes lépésnek találja a visszalépést, de a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője szerint a demokraták kampányát támogató befizetések apadása áll a döntés mögött. A cseh kormányfő, Petr Fiala szerint Biden döntése egy komoly politikusé, aki évtizedek óta szolgálja hazáját. Jan Lipavsky cseh külügyminiszter úgy véli, az elnökválasztás eredményétől függetlenül az Európai Uniónak többet kell költenie saját biztonságának bebiztosítására, és hogy az utóbbi évtizedek egyik legdrámaibb amerikai elnökválasztásának vagyunk tanúi.

A német politikusok, köztük Olaf Scholz kancellár és a Zöld Párt vezetője, Ricarda Lang is tiszteletüket fejezték ki Bidennek. Scholz szerint Biden sokat ért el hazájáért, Európáért és a világért, míg Lang szerint Biden lenyűgöző módon szolgálta hazáját elnökként. Keir Starmer brit miniszterelnök is tiszteletben tartja Biden döntését és várakozással tekint a vele való együttműködés elé az elnökség hátralévő részében.

A világ több pontjáról is érkeztek reakciók. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte Biden rendíthetetlen támogatását, Isaac Herzog izraeli elnök pedig az izraeli nép iránti rendíthetetlen támogatásért mondott köszönetet. Joáv Galant izraeli védelmi miniszter is hálás Bidennek az évek során nyújtott rendíthetetlen támogatásért, különösen a háború alatt. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Bidennek mint országa igaz barátjának fejezte ki háláját. Fumio Kishida japán miniszterelnök elismeri, hogy Biden döntése a legjobb politikai döntés meghozatalán alapul, és hangsúlyozza, hogy a két ország szövetsége továbbra is létfontosságú. Rishi Sunak, az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke saját szemével látta Biden Amerika iránti szeretetét és a szolgálat iránti elkötelezettségét. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szerint az Ausztrália-USA szövetség soha nem volt még erősebb. Nicolas Maduro venezuelai elnök szerint Biden a legésszerűbb döntést hozta visszalépésével.

A magyar kormány eddig nem reagált a hírre, Szijjártó Péter külügyminiszter sem kommentálta az elnökjelölt visszalépését.

A Fehér Ház és Biden segítői a közösségi médiából értesültek Biden döntéséről, és a Skynews szerint úgy fogalmaztak: „Senki nem érti, mi történt.” Barack Obama volt amerikai elnök hosszú közleményben méltatta Bident, kiemelve, hogy Biden emlékeztetett minket arra, hogy kik vagyunk, és hogy soha nem hátrált meg a harctól. Obama szerint Biden hazaszeretetének bizonyítéka, hogy átadja a stafétabotot egy új jelöltnek.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint ki kell vizsgálni az amerikai média és politikusok összejátszását, amely eltitkolta Biden mentális állapotával kapcsolatos igazságot. Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának alelnöke szerint Biden, aki számos problémát okozott világszerte és saját hazájában is, felismerve, hogy nem fogják újraválasztani, menekül, és felelősségre kell vonni az Ukrajnában kirobbantott háborúért és más politikai lépésekért.

Donald Tusk lengyel kormányfő szerint Biden nehéz döntések előtt állt, amelyeknek köszönhetően Lengyelország, Amerika és a világ biztonságosabb lett. Micheál Martin, Írország külügyminisztere „szomorúan és csodálattal” értesült a hírről, és „Írország hűséges barátjának” nevezte Bident. Simon Harris ír kormányfő hangsúlyozta, hogy Biden minden hivatalában, amelyet betöltött, mindig is rendíthetetlen hangja és szenvedélyes munkása volt az Írország szigetén belüli békének, és országuk nagy adósa neki ezért.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök is elismerésüket fejezték ki Biden döntéséért. Sánchez szerint Biden határozottsága és vezetői képessége segítette az USA-t a világjárványt követő gazdasági válságon és a Capitolium elleni támadáson való túljutásban, valamint példamutatóan támogatta Ukrajnát az orosz agresszióval szemben. Störe tiszteletben tartja Biden lépését, amelyet azzal indokolt, hogy az országot saját maga elé akarja helyezni.

Az új-zélandi kormányfő, Christopher Luxon is hálás Bidennek az Egyesült Államok vezetéséért és az Új-Zéland iránti elkötelezettségéért, és alig várja, hogy együtt dolgozhasson vele elnöksége hátralévő részében.

Joe Biden vasárnap, a CNN szerint a közvélemény-kutatások lesújtó eredményeit látva jelentette be, hogy visszalép az elnökválasztási versenytől, majd eddigi alelnökét, Kamala Harrist nevezte meg az általa támogatott jelöltként. Harris azóta közölte, hogy vállalja a felkérést, és elindul az elnökválasztáson. Az ő jelöltségéről később döntenek a demokraták.