Két év börtönt kapott a férfi, aki meg akarta zavarni az olimpiát

Gyorsított bírósági eljárással két év börtönbüntetésre ítéltek egy francia férfit, aki akciót tervezett az olimpiai fáklyát vivő staféta ellen.

A neonáci szimpatizánsként jellemzett 19 éves fiatal, akit azzal vádoltak, hogy az olimpiai fáklya útját akarta megzavarni, online fenyegetőzött a párizsi ügyészség közlése szerint. Az ítélet indoklásában olyan vádpontok szerepeltek, mint bombakészítési tanácsok közösségi médiában való megosztása, gyűlöletkeltő és halálos fenyegetés, valamint "emberéleteket veszélyeztető, személyes jellegű bejegyzések".

A férfi - akit szerda reggel vettek őrizetbe a kelet-franciaországi Elzász régióban - egy "francia árja" nevű csoportot irányított. Gerald Darmanin francia belügyminiszter szerdán tudatta, hogy a terrorellenes különítmény emberei őrizetbe vettek egy személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy "nyilvánvalóan az olimpiai fáklya átadása során készült beavatkozni".

Franciaországban a legmagasabb készültség van érvényben a jövő héten kezdődő olimpia miatt. A hatóságok az elmúlt időszakban több gyanúsítottat is őrizetbe vettek, köztük egy robbanószereket tartó oroszul beszélő férfit, egy nőgyűlölő francia incelt, valamint iszlamista francia és csecsen tinédzsereket. Ezek az esetek csak az utóbbiak a 2017 óta eltervezett és meghiúsított mintegy félszáz merénylet közül.

A lángot vivő váltó hónapokig tartó, Franciaországot és a tengerentúli francia területeket érintő útjának a végéhez közeledve már Párizsban van, a fáklyával a pénteki megnyitóünnepségen lobbantják fel az olimpia lángját.