Izraeli válaszcsapások a Húszi lázadók ellen

Izrael szombaton válaszcsapásokat hajtott végre a Húszi lázadók ellen, miután a Irán által támogatott csoport dróntámadást indított Tel-Aviv ellen. Az izraeli csapások több célpontot értek el Jemenben, Hodeidah városában, aminek következtében legalább három ember meghalt és több mint 80-an megsebesültek.

Ez volt az első izraeli támadás Jemenben a Hamásszal októberben kirobbant konfliktus óta. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmeztetett, hogy aki Izraelt bántja, az "súlyos árat" fog fizetni, kiemelve a stratégiai jelentőségét a Hodeidah kikötőjének, mint az iráni fegyverek bejutási pontjának. A Húszihoz köthető hírügynökségek három halálesetről és 80-nál is több sérülésről számoltak be.

Az izraeli légvédelem elfogott Jemenből indított rakétákat, amelyeket a vörös-tengeri város, Eilat felé irányítottak. A rakétákat az Irán által támogatott Húszi lázadók lőtték ki válaszul az izraeli légicsapásokra, amelyek a jemeni Hudaydah városát érték. Az elfogott rakéta nem okozott kárt, mivel még az izraeli terület elérése előtt megsemmisítették. Az izraeli védelmi miniszter megbeszélést folytatott az amerikai védelmi miniszterrel, aki megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael biztonsága és önvédelme mellett. A Húszi lázadók az elmúlt kilenc és fél hónapban közel 200 lövedéket indítottak Izrael felé, amelyek többségét sikerült elfogni. Az izraeli légicsapások a jemeni Hudaydah várost célozták meg a folyamatos Húszi támadásokra válaszul.

A Hezbollah két, Irán által támogatott fegyverraktárat semmisített meg Libanonban, válaszul egy izraeli támadásra, amely a saját raktárukat érte. A konfliktus kiéleződött, miután a Hamász támadásokat indított izraeli települések ellen Gázából, aminek következtében halálesetek és túszok is voltak. Izrael légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah dél-libanoni pozíciói ellen, amire a Hezbollah tucatnyi Katyusa rakétával válaszolt Izrael felé. Egy külön incidensben az izraeli erők válaszul támadtak a Húszi lázadókra Jemenben, egy dróntámadás miatt, amely a közelében történt az amerikai nagykövetségnek Tel-Avivban, és aminek következtében halálesetek és károk keletkeztek a Hodeidah városában található olaj- és gázolajraktárakban. Jelentések szerint izraeli vadászgépek, köztük F-35-ösök is részt vettek a jemeni műveletben.