Meghalt Krémer Balázs szociológus

67 éves korában elhunyt Krémer Balázs szociológus, szociálpolitikus. Halálhírét felesége jelentette be a Facebookon, aki szerint váratlanul, egy betegség következtében távozott az élők sorából.

Krémer Balázs a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszékének egyetemi docense volt, valamint a Szociális Szakmai Szövetség elnökének tisztét is betöltötte. Életútját tekintve jelentős mérföldkövek sorakoznak: 1982-ben végzett az ELTE TTK matematika-fizika szakán, majd egy évvel később a szociológia szakán is diplomázott. 1997-ben kandidált, tudományos pályafutását pedig számos külföldi egyetemen vendégoktatóként és előadóként is folytatta.

Szakmai tevékenysége során 2002-ben az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumban részt vett az uniós csatlakozás előkészítésében, és közreműködött a Joint Integration Memorandum („JIM”) nemzeti akcióterv szövegezésében. 2003-tól Magyarország állandó képviselője volt az EU Szociális Védelem Bizottsága Indikátor Munkacsoportjában (Social Protection Committee, Indicator Sub-Group). 2003-tól tagja volt az Esély című folyóirat szerkesztőbizottságának, és 2005-ben a fenntartható fejlődés stratégiáját kidolgozó munkacsoportban is aktívan részt vett.

Kutatási területei között számos társadalmilag releváns téma szerepelt, mint például a hátrányos helyzetű csoportok, romák, fogyatékkal élők, foglalkoztatáspolitika, munkanélküliség, EU strukturális alapok, civil szervezetek, a harmadik szektor, szocioökonómiai rendszerek és a szociális gazdaság. Emellett 1994-től a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület tagjaként is tevékenykedett.

Krémer Balázs hagyatéka jelentős hatással van a magyar szociológia és szociálpolitika területére, és emléke a szakma és a társadalom számára egyaránt hiányozni fog.

Címlapi kép: Mohai Balázs/MTI/MTVA Kiemelt kép: ATV