Bangladesi kijárási tilalom és kvótarendszer eltörlése

Bangladesben a kormány meghosszabbította a kijárási tilalmat, amelyet az erőszakos tüntetések miatt rendeltek el, és amelyek során már több mint száz ember vesztette életét. A tüntetések a kormányzati állásokra vonatkozó kvótarendszer ellen irányultak, amelyet most a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezett.

A bangladesi kormány vasárnap meghosszabbította a fővárosban, Dakkában és más városokban két napja érvényben lévő kijárási tilalmat. A tilalom a legfelsőbb bíróság meghallgatásáig volt érvényben, majd egy kétórás szünet után "bizonytalan ideig" folytatódik. A tüntetések június eleje óta tartanak, és a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára fenntartó kvóta megszüntetését követelik.

A bangladesi legfelsőbb Bíróság a kormány fellebbezését követően felfüggesztette a döntést, és az ügyben tervezett meghallgatást előre hozva, vasárnap tárgyalta az ügyet. A bíróság döntése értelmében a kormányzati pozíciók 93 százalékát a jelöltek ezentúl érdemeik alapján tölthetik be, 5 százalékot a függetlenségi háború veteránjainak rokonai számára kell hagyni, 1 százalék az etnikai kisebbségeknek, és 1 százalék a harmadik neműeknek és a testi fogyatékosoknak van fenntartva.

Az erőszakos összecsapásokban kedd óta legalább 115-en meghaltak, több százan megsebesültek. A kormány pénteken katonai egységeket vezényelt Dakkába és a nagyobb városokba a rend helyreállítására. Csütörtök óta az internet- és SMS-szolgáltatást is felfüggesztették, az egyetemek és főiskolák pedig zárva tartanak.

Anisul Huq igazságügyi miniszter üdvözölte a bíróság ítéletét, de a tüntetők reakciója egyelőre bizonytalan. A Diákok a diszkrimináció ellen nevű szervezet szóvivője szerint a tiltakozások addig folytatódnak, amíg a kormány nem ad ki egy, a követeléseiket figyelembe vevő határozatot. A főváros utcái kihaltak a kijárási tilalom miatt, de a zavargások a legfelsőbb bíróság döntése után is folytatódtak. A helyi média szerint pénteken legalább ötven ember halt meg. Az évek óta vitatott kvótarendszert még 1972-ben vezették be, és 2018-ban törölte a jelenlegi miniszterelnök, Sejk Hasznia kormánya, de a múlt hónapban egy alacsonyabb szintű bíróság visszaállította. Az ország jelenlegi politikai elitjének nagy része ehhez a generációhoz tartozik.

A CNN szerint a mobil és internetszolgáltatás is akadozik az országban, és a lakosság naponta kétórás szüneteket kap, hogy bevásároljanak. Az ország legfelsőbb bírósága elutasította a kvótákat visszaállító korábbi döntést, és elrendelte, hogy a kormányzati állások 93 százalékában mégis kvóták nélkül, érdemek alapján lehessen pályázni.