Az OpenAI bemutatja a GPT-4o minit: egy olcsóbb és hatékonyabb nyelvi modellt

Az OpenAI bejelentette a GPT-4o mini nyelvi modell piacra dobását, amely nem csak megfizethetőbb, hanem energiatakarékosabb is, és a fejlesztők számára gyorsabb és olcsóbb alkalmazásfejlesztést ígér.

A ChatGPT mögött álló OpenAI csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy elindítja a GPT-4o mini modellt, amelynek célja, hogy szélesebb ügyfélkört szólítson meg és ösztönözze a fejlesztőket az OpenAI termékeinek használatára. A Microsoft által támogatott vállalat új modellje naprakész információkkal rendelkezik 2023 októberéig, és a fejlesztők számára kedvezőbb árú, gyorsabb alkalmazásfejlesztést tesz lehetővé. A GPT-4o mini ára egymillió input tokenenként 15 cent, míg az output tokenekért 60 centet kell fizetni, ami több mint 60%-kal olcsóbb, mint a GPT-3.5 Turbo modellje. Az új modell 82%-os eredményt ért el a MMLU teszten, amely a nyelvi modellek képességeit méri, ezzel pedig felülmúlja a Google Gemini Flash és az Anthropic Claude Haiku eredményeit is. A ChatGPT ingyenes, valamint a Plus és Team előfizetési csomagok felhasználói már hozzáférhetnek az új modellhez, a vállalati felhasználók pedig a következő héten kapják meg ezt az új lehetőséget.

A GPT-4o mini bevezetése jelentős változást hoz a ChatGPT szolgáltatásában is, hiszen kiváltja a GPT-3.5-öt, így az ingyenes változat felhasználói számára is elérhetővé válik az új modell. A fejlesztők az API-kon keresztül továbbra is hozzáférhetnek a GPT-3.5-höz, de az OpenAI tervei szerint idővel ezt az opciót is kivezetik majd. Az új modell nem csak szöveget és képet képes értelmezni és generálni, hanem a jövőben hang- és videóalapú képességekkel is bővül majd, így széles körben alkalmazható lesz.

Az új modell a GPT-3.5-ös modell 70%-os, illetve a GPT-4o 88,7%-os MMLU teszteredményeit is felülmúlja, bár a Google Gemini Ultra még mindig a csúcstartó 90%-os eredménnyel. A GPT-4o mini közvetlen konkurensei, a Claude 3 Haiku és a Gemini 1.5 Flash 75,2 és 78,9 százalékot értek el. Az eredmények azonban több tényezőtől függnek, amint azt a szakértők is hangsúlyozzák.

Az Engadget szerint az ilyen kisméretű modellek nagyobb rugalmasságot kínálnak a fejlesztőknek, amikor mesterséges intelligenciát szeretnének beépíteni a szolgáltatásaikba, mivel nem mindig van szükség a legfejlettebb modellre, ami ráadásul drágább is.

A mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése azonban felveti a kérdést, hogy meddig leszünk képesek közel egyenrangú felekként beszélgetni a mesterséges intelligenciával. Az OpenAI fejlesztése, a GPT-4o mini, 298 pontot ért el a maximális 400-ból az amerikai jogászok számára kötelező Bar vizsgán, ami a feladatokat teljesítő diákok legjobb 10 százalékába sorolná. A fejlődés sebessége még elképesztőbb, ha figyelembe vesszük, hogy a GPT-3.5-ös verzió még a legrosszabb 10 százalékba került a Bar vizsgán, míg a mostani már 89 százalékuknál ért el jobb eredményt a SAT teszt matematika szekciójában.

A modern időkben a Skynet-teszt válik egyre érdekesebbé, amely arra keresi a választ, hogy egy ember elég okos és gyors tud-e lenni, hogy meggyőzze a mesterséges elmét arról, hogy ő is mesterséges intelligencia. Ez a teszt már nem azon alapul, hogy a gép elég okos-e, hanem hogy az ember képes-e tartani a lépést a mesterséges intelligencia fejlődésével.