Ursula von der Leyen sorsa és az EP első állásfoglalása

Az Európai Parlament titkos szavazáson dönt Ursula von der Leyen második mandátumáról az Európai Bizottság elnöki tisztségében. Von der Leyennek a 720 szavazatból legalább 361-re van szüksége, és ha nem kapja meg, az politikai válságot váltana ki az EU-ban.

Von der Leyen első hivatali ideje alatt válságkezelési képességeiről vált ismertté, de központosított döntéshozatali stílusa és az éghajlatvédelmi programjának részleges feladása miatt néhány tisztviselőt elidegenített. Az Európai Parlament még soha nem szavazott le európai bizottsági elnökjelöltet a Lisszaboni Szerződés óta. Ha von der Leyen nem szerzi meg a szükséges támogatást, a nemzeti vezetőknek egy hónapon belül alternatív jelöltet kell találniuk. Von der Leyen támogatói szerint ő biztonságos és stabil választás Európa számára, figyelembe véve az Ukrajnában zajló háborút és a politikai légkört. A szavazási eljárás 13 órakor kezdődik, az eredményhirdetés várhatóan 14:45 körül lesz. Von der Leyen Strasbourgban beszédet tart az új Európai Parlament előtt, hogy ismertesse politikai prioritásait a következő öt évre.

Az Európai Parlament új strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza. Az állásfoglalás felszólítja az EU-t, hogy tartsa fenn és terjessze ki Oroszországgal és Belarusszal szembeni szankciós politikáját, és akadályozza meg a korlátozó intézkedések kijátszását. A dokumentum elítéli Orbán Viktor oroszországi látogatását, és következményeket sürget Magyarország számára. A Tisza Párt nem támogatta az állásfoglalást, mert nem akartak egy olyan döntést támogatni, amely Magyarországot fenyegeti káros következményekkel.

A Tisza Párt szerint minden megválasztott Európai Parlamenti képviselőnek azonos jogokkal, lehetőségekkel és kötelezettségekkel kell rendelkeznie. Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a Facebookon kritizálta a Tisza Párt döntését, míg Magyar Péter szerint a Tisza Párt támogatta a határozat azon részeit, amelyek elítélték az orosz agressziót, de nem fogadnak el olyan döntést, amely Magyarországot fenyegeti. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, "Hablatyembernek" nevezte Magyar Pétert, miután a Tisza Párt nem támogatta az EP Ukrajnával kapcsolatos állásfoglalását, és kritizálta őket amiért tartózkodtak a szavazáson. Gyurcsány szerint a politika nem élő Facebook-közvetítés, és Magyar Péternek több problémája is volt a mostani döntéssel, különösen amiatt, hogy a Tisza Párt nem támogatja, hogy az EU tagállamokat fegyverszállításra vagy a háború Ukrajna győzelméig tartó folytatására ösztönözze.