Joe Biden koronavírusos lett és félbeszakította kampányútját

Joe Biden amerikai elnök megfertőződött a koronavírussal, emiatt lemondta szerdai kampányprogramját és hazautazik Delaware állambeli otthonába, ahol önkéntes karanténba vonul.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden be van oltva és az ismétlővakcinát is megkapta, így tünetei enyhék. Az elnöki hivatal szóvivője megerősítette, hogy az elnök a karantén ideje alatt is ellátja hivatali teendőit, és a Fehér Ház rendszeresen tájékoztatni fog az állapotáról.

Az elnök orvosa, Kevin O'Connor beszámolója szerint Biden szerdán általános rossz közérzetre, köhögésre és felső légúti tünetekre panaszkodott, ami után pozitív lett a koronavírus-tesztje és megkezdték a gyógyszeres kezelést is.

Az újraválasztásáért induló elnök szerdán még részt vett egy kampányrendezvényen Las Vegasban, azonban a latin-amerikai származásúak fontos szervezete, az Unidos gyűlésén tartandó beszédet már le kellett mondania. Joe Biden a kampányútját Nevada államban szakította meg, miután a koronavírus-tesztje pozitív lett. Az elnök később köszönetet mondott a jókívánságokért és hangsúlyozta, hogy a felépülése során is folytatja a munkát az amerikai népért.

Nem egész egy nappal azután, hogy Biden arról beszélt, hogy egészségügyi probléma esetén hajlandó lenne visszalépni a jelöltségtől, a Fehér Ház bejelentette az elnök fertőzését. Biden tünetei között szerepel a taknyosodás és a rossz közérzet is, de orvosai szerint csak enyhe felsőlégúti tünetekről van szó.

A megelőző napokban sajtóértesülések szerint több befolyásos demokrata politikus is győzködte Bident, hogy ne induljon újra az elnökválasztáson:

  • Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője a CNN tudomása szerint szombaton azt tanácsolta Bidennek, hogy szálljon ki az elnökválasztási versenyből;
  • Adam Schiff képviselő szerdán felszólította, hogy lépjen ki a versenyből;
  • Nancy Pelosi volt képviselőházi elnök pedig néhány napja egy magánbeszélgetésen is azt mondta állítólag Bidennek, hogy a közvélemény-kutatások szerint nem tudja legyőzni Trumpot, és még a képviselőház megnyerésére is tönkreteheti a demokraták esélyeit.