Ferrari és a turulmadár: Magyar Nagydíjra készült plakát

A Forma-1 Magyar Nagydíj versenyhétvégéje július 19-én veszi kezdetét, melynek csúcspontja a vasárnapi futam lesz. A Ferrari csapat egy különleges, akvarellszerű képet osztott meg a Facebookon, amelyet Franky Vartuli készített, és amin egy turulszobor látható, amint egy piros Ferrari versenyautó fölött röppen a Halászbástya udvarában. A kép mellé a csapat egy szójátékkal is készült: "A Buda-ful place for a race weekend", ami körülbelül annyit tesz, hogy "Egy Budaszép hely egy versenyhétvégéhez".

Franky Vartuli, a plakát alkotója, 1996-ban született Dél-Itáliában, Vibo Valentia városában. Először képregényeket rajzolt, majd könyvillusztrációkat készített.

Jászberényi Sándor interjúja egy Csádban szolgáló misszionáriussal

Csád keleti határán található menekülttáborok már meghaladják a városok méretét. Az olasz Enrico Gonzales comboni misszionárius a darfúri humanitárius katasztrófa árnyékában szolgál, és Jászberényi Sándor készített vele interjút.

Gonzales elmondása szerint Abéché városában, ahol szolgál, nincsenek fegyveres őrök a plébánia körül, és a kapu is mindig nyitva áll, hogy a gyerekek bejöhessenek kosárlabdázni. Abéchében a feszültség percről percre nő, és a fizikai és verbális erőszak mindennapossá vált. Gonzales szerint az etnikai összecsapások részei a csádi kultúrának, és az etnikai és vallási identitások nem ismernek határokat Afrikában.

A misszionárius elmondta, hogy a növekvő népesség miatt az infláció az egekbe szökött, és a különböző vallású és etnikai csoportok közötti feszültség növekszik. Gonzales a vallások közötti párbeszéd kialakításával foglalkozik, de elmondása szerint Abéchében nincs bizalom a felekezetek között.

A misszionárius több mint negyven éve van Afrikában, és a comboniánus kongregáció tagjaként terjeszti az evangéliumot. Gonzales szerint a kereszténység helyzete Afrikában változóban van, és a misszionáriusoknak óriási felelősségük van a helyi közösségek kísérésében és az afrikai testvérek befogadásában az európai misszionárius közösségekbe.

Gonzales úgy véli, hogy Európában veszélyes a muszlimok démonizálása, és fontos a vallásszabadság kérdésének megértése. A misszionárius szerint Európában a szekularizáció és az ateizmus eluralkodása jelent nagyobb problémát, mint a kereszténység és az iszlám közötti kulturális háború. Az interjú végén Gonzales hangsúlyozza, hogy a comboni misszionáriusok nem vonulnak nyugdíjba, hanem általában egészségügyi okokból térnek vissza szülőhazájukba.

Földrengés volt Olaszországban

Nápoly környékét 3,6 erősségű földrengés rázta meg csütörtökön reggel az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) közlése szerint. A helyi idő szerint 8 óra 10 perckor észlelt földrengés fészke a város központjától néhány kilométerre lévő Campi Flegrei (Lángoló mezők) elnevezésű aktív vulkanikus területen volt. Az olasz polgári védelmi hivatal egyelőre nem tett jelentést komolyabb sérülésekről vagy károkról. Nápolyban és más városokban is érezhetők voltak az utórengések.

A Campi Flegrei, Európa legnagyobb aktív szupervulkánja környékén az utóbbi hónapokban gyakoriak a kisebb földrengések. Májusban 4,4 erősségű földmozgást észleltek, ami az utóbbi 40 év legerősebb földrengése volt a térségben. A májusi földrengéseket követően a római kormány új intézkedéseket vezetett be a szeizmikus aktivitás kockázatainak kezelésére, ezek között bejelentette, hogy esetleges evakuálásokra is felkészültek.