NAV nyomozás a Pasaréti Honvéd Lovardában

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás és a számviteli fegyelem megsértésének gyanúja miatt indított nyomozást a Budapest II. kerületében található Pasaréti Honvéd Lovardánál – értesült az Economx.

A lovaglás Magyarországon egyre népszerűbb sport, amelynek szervezett kereteit szigorú előírások szabályozzák. A lovardákban nyújtott lovas szolgáltatások és oktatás bejelentésköteles tevékenységek, melyek szakirányú képzettséget igényelnek, különösen, ha gyermekoktatásról van szó. A lovasok és az állatok védelmét egészségügyi, műszaki és szakmai előírások biztosítják.

Nyomozás a lovarda tevékenységei körül

A Pasaréti Honvéd Lovarda hosszú évek óta működik, és sokak által látogatott hely, ám most sötét felhők gyülekeznek felette. A lovarda hivatalosan közösségi célokat szolgál, de a közzétett beszámolók szerint a kerület lakosságának csak egy kis része élvezte a szolgáltatásokat. Az üzemeltető cég gazdasági tevékenységével kapcsolatban több bejelentés is érkezett a hatóságokhoz, amelyek közül az egyiket a NAV büntetőjogi vonatkozások miatt nyomozás tárgyává tette.

A feljelentés szerint az üzemeltető nem adott számlát a lovak bértartásáért kapott készpénz után, ami áfaköteles tevékenység, így a nyomozás célja tisztázni, hogy érhette-e kár a költségvetést.

Kérdéses végzettségek és edzések

A lovardában folytatott tevékenységek között felmerült, hogy a díjugrató edzéseket olyan személyek tartják, akiknek nincs meg a szükséges edzői végzettségük. A Magyar Lovassport Szövetség regisztrációs felületén sem találhatók meg a lovarda szakmai vezetőjének vagy az edzők nevei.

Egyesületi kiskaput kihasználva, a versenyzőket szabadidőlovasként indítják, így a gyerekeket képzetlen „felelős személy” is edzheti és kísérheti a versenyekre, ami növelheti a balesetveszélyt.

Állattartási problémák és infrastrukturális hiányosságok

A lovarda üzemeltetésével kapcsolatban több probléma is felmerült. Az állatok egészséges tartása nem biztosított, az istállókban nem takarítják rendszeresen a trágyát, és a karámoknál nincs fedett beálló. Az állatok mentális és fizikai egészségére ez rossz hatással van, ami balesetveszélyes lehet.

Az infrastruktúra állapota is hagy kívánnivalót maga után: a mellékhelyiségek állapota nem megfelelő, az öltözők koedukáltak, a lelátók erodáltak, a területen törött üvegtáblák, szeméthegyek, roncs autók és omladozó épületek találhatók.

Az önkormányzat lépése

A problémákra reagálva több szülő elhagyta a lovardát, mások pedig jelentést tettek a II. kerületi önkormányzatnál. Az önkormányzat korábban nem volt tudomása a jelentésben szereplő hiányosságokról és szabálytalanságokról, ezért átfogó vizsgálatot indítottak. Az eljárás hamarosan lezárulhat, míg az adóhatósági nyomozás több hónapot vehet igénybe. A lovarda üzemeltetői a kérdésekre nem válaszoltak.