A Trump elleni merénylet hatása egy kínai cég részvényeire

A Wisesoft Co. nevű kínai szoftvergyártó részvényei hétfőn jelentősen megugrottak a sencseni tőzsdén, ami egy váratlan esemény következménye volt.

A cég részvényeinek értéke a napi 10 százalékos limitet meghaladó mértékben nőtt, ami mögött egy különleges ok áll. A Wisesoft Co. kínai neve, 川大智胜, pinyin átírásban Csuan Ta Cse Seng, nemzetközi átírásban Chuan Da Zhi Sheng, ami mandarinul "Trump nagyot nyer" kifejezést jelent. A Bloomberg szerint ez az árfolyam emelkedés a dollár erősödésével és a kincstári határidős ügyletek esésével is összefüggésben állhat, mivel a kereskedők felértékelték Donald Trump novemberi győzelmének valószínűségét egy hétvégi lövöldözős incidens után.

A jelenség nem új a kínai tőzsdén, ahol az egyéni befektetők jelentős részaránya gyakran spekulál ilyen nyelvi hasonlóságokon alapuló homofónokkal. A Wisesoft részvényei Trump 2016-os választási győzelme után is hasonlóan megugrottak, míg a Yunnan Xiyi Industrial Co. részvényei, amelynek neve mandarinul "Hillary néni"-ként hangzik, 10 százalékot estek. Az Aucma Co. neve, Ao Ke Ma, ami Barack Obama nevéhez hasonlít, szintén jelentős emelkedést mutatott 2008-ban, Obama győzelme után.