Hogyan ismerhetjük fel, ha illetéktelenek fértek hozzá a Facebook és Gmail fiókjainkhoz?

A csalók egyre gyakrabban célozzák meg az internetezőket, hogy hozzáférjenek a bankkártya adataikhoz vagy levelezésükhöz, amelyek révén követni tudják őket. A TechCrunch összefoglalta, milyen jelekből következtethetünk arra, ha online fiókjainkat feltörték.

A Gmail fiók esetében a felhasználók a levelezőfelületen görgessenek le az oldal aljára, ahol a Legutóbbi fióktevékenység feliratot találják a jobb alsó sarokban. Itt egy időjelző és egy Részletek opció segítségével megtekinthetők azok a helyek, ahol a Google-fiók aktív volt. Ha ismeretlen tevékenységet észlelnek, a Biztonsági ellenőrzés menüpont alatt lehetőségük van eltávolítani a fiókjukat az adott eszközről, illetve megváltoztathatják a jelszavukat.

A Facebook és Instagram fiókok esetében a Meta Fiókközpontban, a Jelszó és biztonság beállításoknál, a Bejelentkezett helyek fülön külön-külön ellenőrizhető, hogy mely eszközökön vannak elmentve a fiókok. Itt lehetőség van az egyes eszközök hozzáférésének törlésére is.

További védelmi intézkedések is rendelkezésre állnak, mint például az Advanced Protection, amely kétfaktoros hitelesítést igényel minden bejelentkezéskor, és automatikusan alkalmaz minden biztonsági frissítést. Emellett a Belépési figyelmeztetések menüpontban e-mail értesítést is kérhetünk, ha a rendszer gyanús tevékenységet észlel.