Új koronavírus tünetek a láthatáron

A koronavírus-járvány kezdete óta eltelt idő alatt a vírus új tünetei is megjelentek, amelyek közül néhány meglehetősen szokatlan, és a tengerentúlon azonosították őket.

A vakcinák széles körű elérhetősége és a nem gyógyszeres intézkedések, mint például a maszkviselés hatékonyságának felismerése ellenére a koronavírus továbbra is képes zavart okozni a mindennapi életünkben, ahogy azt a Tour de France eseményei is mutatják, ahol a versenyzők kiesése miatt újra bevezették a maszkviselési előírásokat.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) legfrissebb, 2024 márciusában frissített listája a megszokott légúti megbetegedésre utaló tüneteket, mint köhögés, láz és fáradtság tartalmazza, de a torokfájás és fejfájás, valamint az íz- és szaglásérzékelés átmeneti elvesztése is gyakori jelenség.

A CDC szerint a Covid-19 tünetei igen változatosak lehetnek, és most újabb, meglepőbb jelekre is felhívják a figyelmet. Ilyenek például a gyomor-bélrendszeri problémák, mint az alacsony étvágy, hányinger, hányás és hasmenés, amelyek más tünetekkel együtt vagy azok nélkül is jelentkezhetnek.

Az úgynevezett "Covid-nyelv" is az új tünetek közé tartozik, amely fekélyeket és furcsa fehér foltokat okozhat a nyelven vagy a száj belsejében. Emellett a lábfejen és a lábujjakon is megjelenhetnek elváltozások, mint a bőr kipirosodása vagy sötét elszíneződése, viszketéssel és néha hólyagokkal együtt.