„Megrendezett” – a Trump elleni merényletkísérlet inspirálóan hatott az összeesküvés-elméletekre

A pennsylvaniai Butlerben eldördült lövés után felbolydult a közösségi média, a gyűlölet és a kételkedés áradt végig a posztokon.

Az elnökök elleni merényletek vagy merényletkísérletek termékeny táptalaját adják az összeesküvés-elméleteknek. John F. Kennedy 1963-as halála például a mai napig kitermeli a legőrültebb teóriákat.

A Donald Trumpra szombat este leadott lövés után a közösségi oldalakon szinte azonnal megjelent a „megrendezett” hashtag, és burjánzásnak indultak az összeesküvés-elméletek, amelyeknek a BBC eredt a nyomába.

Ezek sok esetben legitim kérdésekből indultak ki, kezdve onnan, hogy mindez hogy történhetett meg, miért mondott kudarcot a biztonsági szolgálat, hogy juthatott fel a támadó a tetőre és miért nem állították meg. Sokan nem hittek a szemüknek, sokan spekulálni kezdtek, sokan az álhírek terjesztését választották.

„Nagyon megrendezettnek tűnik – olvasható például az egyik bejegyzésben az X-en. – A tömegben senki sem fut vagy pánikol. A tömegben senki sem hallott valódi fegyvert. Nem hiszem el. Nem hiszek neki.” Az X azóta megjegyzéssel látta el a posztot, tájékoztatva a felhasználókat arról, hogy a merényletkísérlet valódi volt.

Az összeesküvés-elméletek terjedését az esetről készült, tényleg hihetetlennek tűnő fotók is segítették. Különösen az a rendkívüli felvétel, amelyet az Associated Press fotósa, Evan Vucci készített az öklét a magasba emelő, vérző Trumpról háttérben az amerikai zászlóval. A fotó, amelyet az Atlantic „tagadhatatlanul az Egyesült Államok fotótörténetének egyik legnagyszerűbb kompozíciójának” nevezett, és a New York Times egyik vezető újságírója szerint „Ez a fotóriporterkedés csúcsa. Tökéletesen keretezett és megkomponált kép”.

A közösségi médiában megjelentek olyan vélemények, hogy a fotó „túl tökéletes” volt.

„Megrendezték, hogy szimpátiát váltsanak ki? Ezekre az emberekben semmilyen téren sem lehet megbízni, és nem, nem fogok imádkozni érte” – reagált a történtekre az egyik X-felhasználó.

Az X bugyraiban egyébként az idő múlásával mind jobban eldurvult a helyzet, mozgósították magukat azok, akik már korábban is tagadták a koronavírus-járványt, háborúkat, tömeges lövöldözéseket és a terrortámadásokat. „Ezt az árat fizeted, ha nekimész az elit sátánista pedofiljainak” – írta egy felhasználó a QAnon összeesküvés-elméletre utalva, amely szerint Donald Trump háborút folytat a deep state, azaz a biztonsági és hírszerző szolgálatok nyilvánosság elől elrejtőző árnyékkoalíciója ellen.

Arról is kezdtek posztolni, hogy a merényletre valószínűleg a CIA-től jött a parancs, és Barack Obamát, Hillary Clintont, valamint Trump volt alelnökét, Mike Pence-t vádolták meg a közreműködéssel. Az sem fogta vissza a posztolókat, hogy mindezt semmilyen bizonyíték nem támasztja alá.

Az elborult posztolásból politikusok is kivették a részüket, Mike Collins, Georgia állam republikánus képviselője azt írta, hogy „Joe Biden adta ki a parancsot”. A képviselő posztját azóta ellátták a megjegyzéssel, hogy ezt semmi sem támasztja alá.

Ahogy a BBC cikke megjegyzi, az elmúlt néhány nap fontos tesztje volt Elon Musk X-ének, és nehéz azt mondani, hogy a közösségi oldal sikeresen átment volna rajta.

Evan Vucci, az eseményt megörökítő fotós, a Guardiannek nyilatkozva elmondta, hogy a lövések hallatán azonnal a színpadhoz rohant, és minden irányból fotózni kezdte az eseményeket. Vucci, aki korábban Pulitzer-díjat nyert, a történtek után az evakuálási útvonalon kezdett gondolkodni, és a színpad melletti lépcsőnél helyezkedett el, hogy a leggyorsabb úton követhesse Trumpot. A fotós meglepődött, amikor Trump "valahogyan előre küzdötte magát" és azt mondta: "Harcoljatok! Harcoljatok!" Vucci kamerája egy hotspothoz volt csatlakoztatva, így a képek automatikusan továbbításra kerültek a szerkesztőjének. A fotós csak később szembesült a képe közösségi médiában való felkapottságával, és megjegyezte, hogy a fotográfiában az a jó, hogy két ember ugyanazt a képet látja, és teljesen másképp reagál rá.