Azonosították a Trump elleni merénylet halálos áldozatát

Magyar idő szerint vasárnap hajnalban merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt ellen a Pennsylvania állambeli Butler városában, egy választási gyűlésen, amely a politikus utolsó ilyen nyilvános eseménye volt a republikánus párt országos jelölőgyűlése előtt.

Az elnökjelöltet a biztonsági személyzet védőgyűrűjében vitték le a színpadról, miután Trump beszédének megkezdése után hat perccel lövéshangok hallatszottak, és ő a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott. A titkosszolgálat ügynökei körbevették, és a vérző fülét fogó elnökjelöltet levitték a színpadról. A merénylőt, a republikánusként regisztrált 20 éves Thomas Matthew Crooksot a helyszínen megölték. Információk szerint egy közeli épület tetejéről nyitott tüzet Donald Trumpra, a választási gyűlés biztonsági kerítésén kívül. Rajta kívül egy néző is meghalt, kettő pedig súlyosan megsérült.

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért, és hihetetlennek nevezte, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Az incidenst követően a republikánus elnökjelöltet kórházba vitték, amit azóta már elhagyott.

A Fehér Ház szombat késő esti közlése szerint Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Donald Trumppal a merényletet követően, és az esti órákban újságírók előtt rövid nyilatkozatban elítélte a történteket, hangsúlyozva, hogy nincs helye az erőszaknak Amerikában.

A hős tűzoltó

Corey Comperatore-t, a pennsylvaniai Buffalo Township önkéntes tűzoltóságának korábbi tűzoltóparancsnokát azonosították, mint a merénylet halálos áldozatát. „Hős volt, aki megvédte a lányait. Felesége és lányai most élték át az elképzelhetetlent" – írta Comperatore nővére, Dawn Comperatore Schafer Facebookon.

Comperatore felesége és lánya szerint az apa azonnal a családja védelmére kelt, amikor a lövések eldördültek. „Ő védte a testemet a felénk érkező golyótól. Szerette a családját. Igazán szeretett minket annyira, hogy egy golyót is bevállalt értünk" – írta lánya, Allyson Comperatore Facebookon.

Josh Shapiro, Pennsylvania demokrata párti kormányzója elrendelte, hogy a zászlók félárbocra ereszkedjenek. A Fehér Ház sajtótájékoztatóján Joe Biden is lerótta kegyeletét, mondván, hogy Comperatore a családját védve halt meg. Comperatore családja nevében GoFundMe kampány is indult, amely gyorsan túllépte az adománygyűjtési célt.

LinkedIn-profilja szerint Comperatore projekt- és szerszámmérnökként dolgozott a JSP-nél, egy műanyaggyártó cégnél a pennsylvaniai Butlerben.

Mélységes biztonsági hiba és összeesküvés-elméletek

Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter szerint csődöt mondott a biztonság a Donald Trump elleni merényletnél, és független, alapos vizsgálatot ígért annak feltárására, hogy miként történhetett meg az incidens. A vizsgálat eredményei alapján javaslatokat tesznek a jövőbeni biztonsági intézkedésekre. A Secret Service igazgatóját, Kimberly Cheatle-t a Képviselőház belbiztonsági bizottsága és a Kongresszus alsóházának felügyeleti bizottsága is meghallgatja az ügyben.

Szemtanúk videói kerültek elő arról, amint felveszik, ahogy a merénylő felmászik a lövési helyére, pozícióba helyezi magát, majd elsüti a fegyverét. Egyesek elkezdtek kiabálni, hogy lövész van a tetőn és fegyver van nála, de a biztonságiakat vagy nem érdekelte, vagy annyira lassan reagáltak, hogy a lövésznek ideje volt beállítani a puskáját és több lövést is leadni, míg végül a mesterlövészek leszedték.

Az összeesküvés-elméletek gyorsan terjednek a közösségi médiában, ahol sokan a demokratákat, Joe Bident, Izraelt, a zsidókat, a mélyállamot és másokat vádolnak a merénylet szervezésével vagy annak elősegítésével. Az ADL gyűlöletellenes szervezet szerint a leggyakoribb narratívák között szerepelnek, hogy a merénylet egy belső munka volt, vagy hogy Trump elnökválasztási kampányának fellendítése céljából rendezték meg. Az izraeli Cyabra technológiai cég elemzése szerint a közösségimédia-botok is segítettek felerősíteni ezeket a narratívákat.

Újabb felvétel került elő a merényletről, amelyen jól hallható, hogy a lövések után Trump mit beszélgetett az őt védelmező titkosszolgálati ügynökökkel. A videó a lövések pillanatától egészen Trump távozásáig nyomon követi a történéseket. A felvételen hallható, hogy Trump többször is azt mondja: „hadd vegyem fel a cipőmet”, mielőtt elhagyná a helyszínt. A hallgatóságához fordulva felemelte az öklét és azt kiabálta, hogy „harcoljunk”, mire a jelenlévők ovációban törtek ki és USA! skandálásba kezdtek.

III. Károly, az Egyesült Királyság királya vasárnap levelet küldött Donald Trump amerikai elnökjelöltnek – közölte a Buckingham-palota. A magánlevelet a washingtoni Brit Nagykövetségen keresztül kézbesítették, annak tartalmát azonban nem hozták nyilvánosságra. Keir Starmer brit miniszterelnök korábban kijelentette, hogy a politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye a társadalmunkban, és gondolatai a támadás áldozataival vannak. Donald Trump egy vasárnapi lapinterjúban szürreális élménynek nevezte, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után, és közölte, hogy a történtek miatt átírta a jelöltállító gyűlésre eltervezett beszédét.