Donald Trump a merénylet után teljesen újraírta az elnökjelölti beszédét

Donald Trump korábbi amerikai elnök a pennsylvaniai nagygyűlésen történt lövöldözés után teljesen újraírta az elnökjelölti beszédét, amelyet a republikánusok elnökjelölő konvencióján fog tartani.

A merénylet során egy húszéves támadó lövéseket adott le Trump felé, aki szerencséjére éppen egy képernyő felé fordult, hogy ránézzen az általa használt adatokra, így a golyók egyike sem találta el végzetesen. A támadás következtében Trump egy találattal a fülén sérült meg, de jól van, és kiengedték a kórházból. A New York Postnak adott interjúban Trump azt nyilatkozta, hogy "halottnak kellene lennie", és az orvosok csodának nevezték, hogy csak ennyire sérült meg.

A korábbi elnök elmondta, hogy a beszéd, amit eredetileg csütörtökön akart tartani, egy elsöprő beszéd lett volna, amelyben főként Biden politikáját bírálta volna. Azonban a történtek hatására úgy döntött, hogy egy teljesen más beszédet fog tartani, amely az összefogásra buzdít.

Trump a Washington Examinernek nyilatkozva kifejtette, hogy a beszéde megfelel majd annak a pillanatnak, amelyet a történelem megkövetel, és egy lehetőség arra, hogy az egész országot, sőt az egész világot összehozza. A beszédben megemlékezik a lövöldözésben meghalt Corey Comperatore-ra, és jobbulást kíván a két sebesültnek, David Dutch-nak és James Copenhavernek.

A merénylet után Trump azzal a gesztussal, hogy felemelte a kezét, miközben a titkosszolgálat levezette a színpadról, jelezni akarta, hogy jól van, és hogy "Amerika megy tovább, megyünk előre, hogy erősek vagyunk". A volt elnök hozzátette, hogy amikor a biztonsági személyzet levezette a színpadról, még folytatni akarta a beszédet a híveihez, de az ügynökök közölték vele, hogy ez nem biztonságos, és kórházba kell vinniük. Emellett megköszönte a titkosszolgálat munkáját és dicsérte őket.

A támadás során a merénylő több lövést is leadott egy raktárépület tetejéről, körülbelül 130 méterre a színpadtól. A lövések közül egy találta el Trumpot, a többi a nézők közé csapódott, aminek következtében egy ember meghalt, ketten pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. A merénylőt a helyszínt biztosító mesterlövészek azonnal lelőtték. Trump minden bizonnyal részt tud majd venni a republikánus párt jövő heti jelölőgyűlésén, ahol hivatalosan elnökjelöltté választják.

Az interjú során Trump megemlítette, hogy az ügynökök úgy repkedtek, mintha „linebackerek” lennének, amint a lövöldözés elkezdődött, és kigombolta fehér, hosszú ujjú ingét, hogy megmutassa a jobb alkarján lévő nagy zúzódást. A cipőjével kapcsolatos rejtélyt is tisztázta, elmondása szerint az ügynökök olyan erősen rántottak el, hogy leesett a cipője, amit mindig szorosra van fűzve.