A részvény, ami a Trump elleni merénylet miatt robbanhat

A hétvége eseményei után, amikor Donald Trump amerikai elnökjelöltre rálőttek, a piacok reakciója alapján egy részvény kiemelkedően jól teljesíthet. A DJT rövidítésre hallgató Trump Media részvénye a merénylet következtében akár 67 százalékos ralit is produkálhat.

A hétvége során történtek, és különösen a Donald Trump elleni merénylet, jelentős hatással lehetnek a tőzsdékre. Szombat délután a pennsylvaniai Butlerben történt incidens során a volt elnök és jelenlegi elnökjelölt megsebesült, de szerencsére nem súlyosan, a támadót pedig lelőtték.

A piacok gyorsan reagálnak a politikai eseményekre, és a merénylet hatására Donald Trump győzelmi esélyei megnőhettek. Ez pedig azt jelenti, hogy a befektetők elkezdhetik árazni Trump választási programját. Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szerint Trumpot akár már most ki lehetne kiáltani az amerikai elnökválasztás győztesének, bár ez természetesen túlzó állítás.

A Trump Media & Technology Group (TMTG) részvényei 30 százalékkal emelkedtek a New Yorki pre-market kereskedésben hétfőn, de a hivatalos tőzsdenyitáskor már "csak" 30 százalékos pluszban voltak. A vállalat részvényeinek értéke a merénylet után 3,5 milliárd dollárról 5,6 milliárdra növekedett. Szakértők szerint a Trump Media egy mém részvény, amely a lendület és a hype alapján kereskedik, nem pedig a fundamentumok alapján.

Az eseményeket követően Gorka Sebestyén, Trump magyar származású volt tanácsadója, gyorsan reagált és már 24 órán belül elkezdte árulni a "merényletes" pólókat webshopjában. A pólón a pennsylvaniai lövöldözés során készített egyik ikonikus fotó látható, amelyen a vérző fülű Trump ökölbe szorított kézzel áll az amerikai zászló előtt. A pólóra rá van írva, hogy "THE President of AMERICA", és 11 ezer forintért kínálja.

Gorka termékei között találhatók további Trump-támogatói tárgyak is, mint például pólók, amelyeken az FBI-t a náci Gestapohoz hasonlítják, vagy amelyek Joe Bident kritizálják, valamint különféle Trump-féle tárgyak, a bögréktől a sapkákon át egészen a zászlókig.

Fontos megjegyezni, hogy a cikk nem szolgál befektetési tanácsadásként vagy ajánlásként. A befektetőknek mindig saját kutatásokat kell végezniük és óvatosnak kell lenniük a piaci reakciók és a politikai események kapcsolatának értelmezésekor. A Reuters arról ír, hogy a Trump elleni támadást követően nem csak a volt elnök médiacége, hanem a tőzsdén lévő kriptocégek is lendületet kaptak, a Coinbase Global, a Riot Platforms és a Marathon Digital részvényei 6 és 7 százalék közötti pluszban voltak, míg a bitcoin kéthetes csúcsra ugrott. Trump lelkes kriptopártinak vallja magát, így most, hogy erősebbnek tűnik az elnöki pozícióért induló versenyben, a kereskedők is lelkesebbek. A Smith & Wesson Brands fegyvergyártó részvényeinek ára 2,7 százalékkal nőtt, míg a Geo Group és a Core Civic részvényei 7 százalék körül emelkedtek. A Phunware szoftverfejlesztő részvényei 50 százalékkal, a Rumble videómegosztó platformé pedig 18 százalékkal nőtt. Az év első három hónapjában a Trump Media mindössze 770,5 ezer dollár bevételt ért el, a veszteség 327,6 millió dollárt tett ki, és csak 36 alkalmazottjuk van, de a céget közel 6 milliárd dollárra értékelik a részvényesek. A Trump Media nemrég bejelentette, hogy felvették a nagy tőkeértékű részvények Russell 1000 indexébe és a Russell 3000 indexbe, ami azt jelenti, hogy számtalan kisbefektetőnek van már egy darabja a Trump Mediából a befektetési alapokon és tőzsdén forgalomba kerülő alapokon (ETF) keresztül.