Harminc év után Puerto Ricoban találták meg a halottnak hitt modellt

Több mint három évtizedes eltűnés után bukkantak rá Patricia Koptára, aki egy Puerto Rico-i idősek otthonában élt demensként. A családja és barátai évtizedeken át halottnak hitték, de egy szociális munkás figyelmessége és egy DNS-teszt segítségével kiderült az igazság.

Patricia Kopta, az egykori modell, aki a 80-as években könyvelőként dolgozott Pittsburghben, a stressz miatt feladta állását és liftkezelőként helyezkedett el egy képzőművészeti múzeumban. Nem sokkal később állítása szerint egy angyal jelent meg neki, aki a világvége közeledtére figyelmeztette. Emiatt élete gyökeresen megváltozott, és a belvárosban kezdett el prédikálni az embereknek Isten haragjáról. Az utcán a „Sparrow (Veréb)” becenevet kapta. Egy alkalommal, 1986 nyarán, egy strand hullámmedencéjébe sétált be hosszú, vastag fehér ruhájában, és onnan mentették ki, ami után pszichiátriára került. Ott nagyzási hóbortot és skizofréniát diagnosztizáltak nála.

1992-ben Patricia húsz év házasság után nyomtalanul eltűnt otthonából. Férje, Bob, és a családja mindenben támogatta őt, így értetlenül álltak az esemény előtt. A rendőrség nyomozása eredménytelen maradt, és Bob éveken át minden ismeretlen holttest hírére azt hitte, hogy felesége maradványaira bukkantak. Hét évvel később halottá nyilvánította Patriciát.

A fordulatot egy Puerto Rico-i idősek otthonában dolgozó szociális munkás hozta meg, aki egy 83 éves demens nő motyogására lett figyelmes. Az idős hölgy 1999-ben került az intézménybe, miután az utcán találtak rá, és csak annyit árult el, hogy egy európai turistahajóval érkezett a szigetre. Demenciája előrehaladtával egyre több részletet árult el múltjáról, és végül 2023-ban egy DNS-teszt is megerősítette, hogy ő Patricia Kota, a Veréb.

Patricia még életben lévő családtagjai úgy vélik, hogy azért szökött meg, mert attól félt, hogy zárt pszichiátriai intézménybe kerül. Bob, aki mára 86 éves, megkönnyebbült, hogy felesége biztonságban volt, de nem tervezi meglátogatni őt, mivel ezt a fejezetet már lezárta az életében.