Így fotózták le testközelből a Trump elleni merényletet

A Donald Trump elleni gyilkossági kísérlet pillanatok alatt beírta magát a történelemkönyvekbe. Az első sorból tudósítottak a legnagyobb amerikai újságok és hírügynökségek fotósai, akik közül többen is ikonikus képeket készítettek az eseményekről.

Az AP fotóriportere, a Pulitzer-díjas Evan Tucci készítette talán a legemlékezetesebb képet, amelyen az amerikai zászló előtt öklét magasba emelő, vérző fülű exelnök látható. Tucci hallotta a lövéseket, és azonnal cselekedett, hogy megörökítse a történéseket. „Ez egy olyan pillanat a történelemben, amit dokumentálnod kell, ugye? [...] Fotósként ott kell lenned. Nem írhatok róla később. Nem mehetek vissza az időben, hogy újracsináljam. Csinálni kell a munkádat.” - nyilatkozta a Daily Beast-nek.

Tucci nem törődött a saját biztonságával, csak azzal, hogy megörökítse a történéseket. Tudta, hogy a testőrök a tőle távolabbi lépcsőn fogják lekísérni Trumpot, így a kaotikus helyzetben kollégáival együtt a színpad előtt pozícionálta magát a fénykép elkészítéséhez. Említésre méltó, hogy Tucci korábban, 2008-ban lefotózta azt az iraki újságírót is, aki cipőjét hajította George W. Bush akkori elnök felé.

Doug Mills, a New York Times fotósa egy másik jelentős pillanatot örökített meg: a volt elnök feje mellett elsüvítő lövedéket. Mills, aki 1983 óta tudósít a Fehér Ház és az elnökök környezetéből, sosem gondolta volna, hogy ilyen helyzetbe kerül. A lövések hallatán folyamatosan nyomva tartotta az exponáló gombot, és a nagyon rövid, 1/8000-es záridővel készült felvételen látható a lövedék által húzott csóva.

A Washington Post fotósa, Jabin Botsford testkamerájának felvétele szintén izgalmas pillanatokat rögzített. A fotósok gyakran használnak GoPro kamerákat a social médiás tartalomgyártás miatt, de Botsford valószínűleg nem számított arra, hogy egy kampányeseményről videójátékba illő jeleneteket fog felvenni. A videón látható, ahogy a fotós a színpad körül keresi az érdekes szögeket, majd rövid időn belül a testőrök és géppisztolyos rendőrök által kísért Trumpot próbálja megörökíteni.

Címlapkép: részlet a Washington Post videójából.