Szijjártó Péter: A brüsszeli bürokraták tanulhatnának Santiagóban

Magyarország az idei soros EU-elnökség alatt kiemelt figyelmet fordít a gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítésére az Európai Unió és Chile között, jelentette ki Szijjártó Péter Santiago de Chilében.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a chilei kollégájával, Alberto van Klaveren Storkkal folytatott megbeszélés során hangsúlyozta, hogy az Európai Unió versenyképessége jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. Ennek több oka is van, többek között az Ukrajnában zajló háború, a szankciók, az energiaárak emelkedése, valamint az, hogy a brüsszeli bürokraták gyakran politikai és ideológiai szempontokat is belevonnak a gazdasági és kereskedelmi együttműködési kérdésekbe.

A miniszter úgy véli, hogy ezek a tényezők korlátozzák az EU külső gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainak lehetőségeit, ezért Magyarország az EU soros elnöksége alatt nagy erőkkel fog dolgozni ezeknek a kapcsolatoknak a fejlesztésén.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Chile a világgazdaságba mélyen integrálódott országként az elmúlt nyolc évben harminc állammal és integrációval kötött szabadkereskedelmi megállapodást. A miniszter szerint a brüsszeli bürokraták tanulhatnának Chilétől a hatékony szabadkereskedelmi megállapodások kötésében.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy a Chile-vel való szorosabb együttműködés új lendületet adhat az európai gazdaságnak.

Magyarország a következő fél évben arra törekszik, hogy még az év vége előtt lezáruljon az EU és Chile közötti úgynevezett korszerű keretmegállapodás ratifikációja. Szijjártó Péter szerint ez nagy lendületet adhatna a kapcsolatok fejlesztésének. A miniszter kifejtette, hogy Magyarország élen kíván járni ebben a folyamatban, és a parlament őszi ülésszakán napirendre tűzik az EU-Chile korszerű keretmegállapodás ratifikációjának kérdését, remélve, hogy a többi ország és a brüsszeli intézmények is hasonlóan gyorsan cselekszenek.