A román parlament döntése a medveállomány ritkításáról

A Romániában túlszaporodott medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról döntött a bukaresti képviselőház, miután egy fiatal lányt medve ölt meg egy turistaösvényen.

A román parlament rendkívüli ülésszakát a tragikus esemény hatására hívták össze. A képviselőház által hétfőn elfogadott törvény értelmében 2024-ben és 2025-ben évente 426 barnamedve kilövését engedélyezik, valamint évente 55 sürgősségi kilövést tesznek lehetővé, amennyiben az emberéletet veszélyeztető medvék eltávolítására más megoldás nem áll rendelkezésre. A jogszabály célja a lakosság elleni támadások és anyagi károk megelőzése.

A törvénytervezetet Tánczos Barna RMDSZ-szenátor, volt környezetvédelmi miniszter dolgozta ki, és a szenátus már korábban elfogadta. A törvény hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírása szükséges.

Az elmúlt héten történt tragikus eset során egy 19 éves lányt ölt meg egy medve Busteni közelében. Az áldozatot megtalálták, de a medve közelsége miatt a holttestét még mentőhelikopterrel sem tudták lehozni a helyszínről.

A román környezetvédelmi tárca tavaly májusi becslése szerint az országban 7500 és 8100 közötti vad barna medve él. Az elmúlt öt év során körülbelül 150 emberi támadást jegyeztek fel, melyek közül 14 halálos kimenetelű volt.

A most elfogadott jogszabály szerint vannak korlátozások: a két évesnél fiatalabb bocsokat nevelő anyamedvéket és a domináns hímeket nem lehet kilőni. 2026-tól a medvepopuláció alakulásának függvényében döntenek a kilőhető állatok számáról. A törvénymódosítás szerint, ha a populációszabályozásnak olyan medve esne áldozatul, amelynek trófeája meghaladja a törvényben megszabott 400 pontot, akkor a trófea nem a vadász, hanem a román állam tulajdonába kerül.

A populációszabályozó célú medvevadászatot 2016-ban tiltották be. Az újbóli engedélyezése ellen civil szervezetek tiltakoznak, azt állítva, hogy a múlt heti tragédiát csak ürügyként használják az „öncélú, védett állatok életét szórakozásból kioltó” trófeavadászat újraindítására, ahelyett, hogy természetes élőviláguk megvédésével előznék meg a Romániában is védett fajnak számító medvék megjelenését lakott településeken.

A képviselőház hétfői ülése után kiadott közleményében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) rámutatott: a medvéket nem a kihalás veszélye fenyegeti Romániában, hanem éppenséggel túlszaporodásuk okoz tarthatatlan helyzetet, amit a populációszabályozás betiltása idézett elő. Tánczos Barna szerint "egy újabb szörnyű tragédia kellett ahhoz, hogy a kormánykoalíció belássa: az emberi élet védelmében határozott lépésre van szükség. A törvény elfogadása sajnos nem hozza vissza az áldozatokat, nem orvosolja azokat a károkat, amelyeket a medvék okoztak az utóbbi években, de világos üzenet, hogy a kormánytöbbség is belátta, a medvekérdést komolyan kell venni, és az emberi élet védelme kell legyen az első. Ehhez aktív populációszabályozásra van szükség, ez az, amit az RMDSZ már évek óta szorgalmaz."